Linkovi

Rasmusen: Iskazati uzdržanost


Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

Euro-atlantske poruke prije srpskih izbora koji će se, uz podršku OEBS-a, provesti i na Kosovu, su obazrive i fokusirane na izbjegavanje tenzija koje bi, kako to u današnjoj poruci kaže generalni sekretar NATO, Anders Fog Rasmusen, mogle u kritičnom periodu narušiti proces približavanja regiona euro-atlantskim integracijama.

Uzdržanost i nada da će novo političko vodjstvo, koje bi trebalo biti rezultat nedjeljnih izbora, predano raditi na evropskim integracijama, glasovi su koji se ovih dana mogu čuti iz sjedišta evropskih institucija u Briselu, kada je riječ o izborima u Srbiji.

Onima koji će glasati na Kosovu, organizatorima i svim stanovnicima Kosova pred izbore iz štaba NATO poručuju - iskažite uzdržanost i učinite sve da bi izbori protekli u miru. Tako generalni sekretar Alijanse, Anders Fog Rasmusen u današnjoj poruci kaže: "Snažno pozivam sve lidere i sve kosovske zajednice da iskažu uzdržanost tokom izbora. U ovom kritičnom perioduje važno da se izbjegnu bilo kakve jednostrane akcije ili izjave koje bi mogle povećati tenzije. Zato pozdravljam sporazum postignuti sporazum koji će omogućiti OEBS-u da provede glasanje i pozivam i Beograd i Prištinu da nastave saradnju sa medjunarodnom zajednicom, kako bi obezbijedili miran izborni proces."

Rasmusen naglašava da je misija KFOR-a tu da se brine za bezbjednost svih stanovnika Kosova na nepristrasan način, kao što je to činila više od desetljeća. Imam puno povjerenje u procjene i oduke njenog komandanta da upotrijebi sva sredstva koja mu na raspolaganje daje mandat, i sve instrummente kojima raspolaže, uključujući i drugi bataljon snaga Operativne rezerve, koji je sada rasporedjen na Kosovu.

Prvi čovjek vojnog saveza naglašava da će KFOR i evropska civilna misja na Kosovu nastaviti sa tijesnom saradnjom na terenu. Budućnost cijelog regiona je u euro-atlantskim integracijama i moramo učiniti sve kako bi smo izbjegli svaki zastoj u progresu regiona prema tom cilju, zaključio je generalni sekretar NATO.

Želeći zadržati nepristrasnost, iz Evropske komisije ipak iskazuju nadu da će rad sa novoizabranim liderima u Srbiji biti još plodonosniji.

"Da li se nadamo da će kao rezultat izbora biti novo političko vodjstvo koje će biti više otvoreno za regionalnu saradnju i koje će raditi na evropskoj agendi? Da, naravno da se nadamo i sa nestrpljenjem očekujemo da radimo sa njima", kaže komesar za proširenje Štefan File.

U Briselu se, inače, sa velikom pažnjom prate zbivanja u vezi sa srpskim izborima i očekuje se da će se prve evropske reakcije na njihov tok čuti već u ponedjeljak, kada do centra evropskih institucija dodju preliminarni rezultati i izvještaji sa terena.

XS
SM
MD
LG