Linkovi

Dijalog o NATO na Kapitol hilu


Dijalogom ambasadora i kongresmena o proširenju NATO-a predsjedavali ambasador Crne Gore i kongresmen Majkl Tarner.

U američkom Kongresu juče je održan dijalog ambasadora i kongresmena o proširenju NATO-a i nezavršenom poslu na Balkanu, kojim su predsjedavali ambasador Crne Gore u SAD Srđan Darmanović i kongresmen i šef kongresne delegacije SAD u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Majkl Tarner.

Prvom od ukupno četiri panela, koji je većim dijelom bio zatvoren za javnost, prisustvovali su američki kongresmeni i ambasadori država regiona i baltičkih zemalja u Sjedinjenim Državama, dok je glavni govornik bio bivši ambasador SAD pri NATO-u i izvršni direktor Instituta Mekkejn za međunarodno liderstvo na Univerzitetu Arizona Kurt Voker.

Učesnici rasprave saglasni su da je u susret samitu NATO-a naredne godine, uprkos brojnim izazovima sa kojima se Alijansa suočava, neophodno održati fokus Sjedinjenih Država i ostalih članica na pitanje proširenja. U suprotnom, kako je u uvodnom izlaganju poručio kongresmen Majk Tarner, biće propuštena prilika da se okonča tranzicija ka stabilnim i trajnim demokratijama zemalja koje teže članstvu u alijansi.

Panel na Kapitol hilu održan je u u okviru Instituta Ričard Lugar za diplomatiju i Kongres pri Njemačkom maršalovom fondu. Institut, čiji je jedan od osnivača i Crna Gora, juče je zvanično počeo sa radom i to na unapređenju saradnje diplomatske zajednice u Vašingtonu i Kongresa. Tim povodom sinoć je održani prijem kojem je prisustvovao i američki državni sekretar Džon Keri. Domaćini prijema bili su Maršalov fond, senator Ričard Lugar i ambasadori Crne Gore i Maroka.
XS
SM
MD
LG