Linkovi

Vojna vežba NATO u Poljskoj


Američki vojnici (arhivski snimak)
Američki vojnici (arhivski snimak)

Ispunjavajući obećanje svojim istočnim članicama, NATO u Poljskoj održao vojnu vežbu, pokazujući time spremnost da brani prostor evroatlantskog saveza od moguće agresije sa istoka

Vježba pod nazivom Anakonda okončana danas, a već se najaljuje nova za par sedmica. U medjuvremenu, sa istom porukom podrške, u Poljsku u ponedjeljak putuje novi generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Gotovo 13 hiljada vojnika iz osam evropskih članica NATO i Amerike posljednjih desetak dana uvježbava mogući scenario: visoko obučeni agresor sa istoka, očito Rusija, napada sa mora, kopna i zraka na jednu od država vojnog saveza- ne štedi se na municiji, sredstvima i novcu da bi se pokazalo kako bi takav poduhvat završio neslavno po agresora, jer bolje je spriječiti nego liječiti.

"Svakako da smo mi u NATO zabrinuti zbog situacije izmedju Rusije i Ukrajine a i zaključak nedavnog ssamita Alijanse je bio da se podigne spremnost NATO snaga da uspješno odgovore na mogući napad", rekao je komandant zajedničkih snaga na vježbi, general Torben Dikser Muler.

Želeći prenijeti Poljskoj uvjeravanja da saveznice drže do obećanja o zajedničkom odgovoru na moguću agresiju, ili, da bi u slučaju ruskog napada automatski bio aktiviran član pet NATO sporazuma koji kaže da je napad na jednu, napad i na sve članice, generalni sekretar već u ponedjeljak leti za Varšavu.

"Najvažniji zadatak NATO je da zaštiti i odbrani svoje članice od napada. Član pet Sporazuma ostaje temeljac naše Alijanse. Mi ćemo održati naše obećanje i branićemo naše saveznike", rekao je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

Naredna NATO vježba je planirana već za par sedmica - na istom mjestu, sa istim zadatkom: pokazati Rusima da se avantura direktnog sukoba ne isplati.

"Jedna od garancija bezbjednosti je da imamo više vojnih vježbi, da podižemo nivo naše spremnosti i efikasnosti", poručio je Muler.

XS
SM
MD
LG