Linkovi

Stoltenberg: Da se smire tenzije


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Briselu, 24. novembar 2015.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Briselu, 24. novembar 2015.

Povodom obaranja ruskog borbenog aviona, na zahtjev Turske danas se hitno sastao Stalni savjet NATO-a, koji je razmatrao dostupne informacije.

Različiti NATO izvori potvrđuju da ruski avion jeste bio u turskom vazdušnom prostoru, saopštio je generalni sekretar NATO-a, Jens Stolenberg nakon sastanka. Uz ovo, on insistira na smirivanju tenzija i uspostavi mehanizma koji bi preduprijedio slične incidente.

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg je nakon vanrednog sastanka Stalnog savjeta NATO-a, sazvanog povodom obaranja ruskog aviona, rekao da je još ranije iskazivao svoju zabrinutost zbog mogućhih posljedica ruskih vojnih akcija uz NATO granice.

"Veoma je važno da se postigniti dogovori poštuju kako bi se slični incidenti izbjegli", ukazao je prvi čovjek vojne organizacije, ne propuštajući da naglasi da Alijansa stoji iza Turske kao svoje članice.

"Nastavićemo da pažljivo pratimo prilike na jugoistočnim NATO granicama. Očekujem nastavak kontakata Ankare i Moskve po ovom pitanju, kako bi se situacija smirila. Diplomatija i stišavanje tenzija su važni u rješavanju ove situacije", poručio je Stoltenberg.

Upitan da li je siguran u navode turske strane da je ruski avion srušen iznad turske teritorije, generalni sekretar je odgovorio potvrdno.

"Analize koje smo tokom dana dobili od nekoliko saveznica su u saglasnosti su sa izvještajem koji nam je dostavila Turska. Dakle, informacije iz različitih izvora su podudarne", rekao je Stoltenberg.

Šta ako situacija eskalira, kakav će biti stav vojnog saveza?

"Jasno smo pozvali na smirivanje prilika. Ovo je ozbiljna situacija i sada je važno da svi doprinesemo njenom smirivanju. Zato i pozdravljam kontakte Ankare i Moskve. Bili su neki kontakti nakon incidenta i biće ih još. Oni bi trebalo da budu u funkciji rešavanja ove situacije ali i stvaranja mehanizma koji bi pomogao da se slični incidenti ne dogadjaju ubuduće. Sada unutar saveznica razgovaramo kako možemo da izbjegnemo incidente koji bi mogli da se otmu kontroli. Ovo jeste ozbiljna situacija ali i ukupne prilike uz NATO granice traže od nas više predvidjanja dogadjaja, transparentnosti, kao i različite mjere kojima bismo smanjili rizik", rekao je Generalni sekretar NATO-a.

Šta to govori o mogućnosti zajedničkog djelovanja Alijanse sa Rusijom u Siriji, da li je različita taktika, ciljevi?

"Naš zajednički neprijatelj je Islamska država i pozdravljam sve napore u borbi protiv nje. Važno je da da svi, uključujući i Rusiju, vodimo akcije u tom smjeru. Ono što smo do sada vidjeli je da je većina ruskih meta bila u djelu Sirije gdje Islamska država nije prisutna", istakao je Stoltenberg.

Potvrdjeno je da do sada nije bilo direktnih kontakata NATO i Rusije, ali da se, kao što je ukazao generalni sekretar Alijanse, nastavljaju kontakti na relaciji Ankara - Moskva.

XS
SM
MD
LG