Linkovi

NATO: Bataljoni na istoku, pomoć i koaliciji protiv ID


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Od početka naredne godine na terenu istočnih članica NATO biće operativna tri međunarodna NATO bataljona, najavio je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg pred početak sastanka ministara odbrane vojnog saveza koji će se održati u sredu. Uz to, pomažući koaliciju protiv "Islamske države" NATO šalje avione Avaks koji će biti podrška vazdušnim snagama međunarodne koalicije.

Kako su nedavno i odlučili lideri NATO država, vojna operativnost Alijanse uz istočne granice će biti pojačana uspostavljanjem operativnih štabova i slanjem vojnih snaga.

"Od početka 2017-te imaćemo četiri medjunarodna bataljona na istočnom dijelu NATO-a. To činimo ne da izazovemo konflikt, već da ga spriječimo. Sutra će na ministarskom sastanku četiri nacije koje će da vode bataljone, Kanada, Njemačka, Velika Britanija i Amerika iznijeti svoje konkretne operativne planove", najavio generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

Iako formalno nije dio medjunarodne koalicije u borbi protiv "Islamske države" NATO na različite načine podržava koaliciju - od skora i sa osmatračkim Avaks avionima koji će sa neba iznad Turske i medjunarodnog prostora vazdušnim snagama slati potrebne informacije.

"Mogu da objavim da je prva misija Avaksa obavljena 20-tog oktobra, dajući podršku koaliciji protiv "Islamske države". Odlučni smo da podržimo akcije koalicije kako bi teroristi bili poraženi jednom za sva vremena", istakao je Stoltenberg.

"Avioni koalicije koji lete iznad Sirije nemaju sliku vazdušnog saobraćaja ni kretanja aviona oko njih. Mi im sada dajemo tu sliku što pilotima omogućava uvid u stanje i bezbjenije korištenje vazdušnog prostora", rekao je zapovjednik Avaks-a, Pedi Tikl.

Uz ovo, generalni sekretar NATO je, komentarišući prolazak ruskih vojnih brodova duž evropskih obala na putu ka Siriji, rekao da Rusija na to ima pravo, kao i da Alijansa ima pravo da taj manevar pomno prati.

Ono što zabrinjava generalnog sekretara je mogućnost da ruska vojna sila bude iskorištena protiv sirijskih civila...I konačno, kada je riječ o saradnji vojnog saveza i EU u rješavanju migrantske drame, najavljeno je kako će tokom naredna dva dana ministri odbrane Alijanse donijeti odluku o podršci misiji Sofija, kontroli mora uz libijske obale, slično kako dvije strane saradjuju na prostoru Egejskog mora.

XS
SM
MD
LG