Linkovi

Trilateralni susret u Briselu


EU US Afghanistan Pakistan
EU US Afghanistan Pakistan

Uz posredovanje državnog sekretara SAD, Džona Kerija, predsednik Avganistana Hamid Karzai sastao se sa načelnikom generalštaba pakistanske vojske i ministrom spoljnih poslova.

Predsednik Avganistana Hamid Karzai sastao se sa načelnikom generalštaba pakistanske vojske i ministrom spoljnih poslova u nadi da će uspeti da ublaže tenzije između dva suseda pre povlačenja NATO snaga iz Avganistana sledeće godine.

Američki državni sekretar Džon Keri posredovao je u razgovorima koji su održani u Briselu, u rezidenciji američkog ambasadora pri NATO-u, dan posle skupa ministara spoljnih poslova država članica Severnoatlantske alijanse.

Posle skoro tri sata razgovora šef američke diplomatije rekao je da je ostvario napredak sa predsednikom Karzaijem, generalom Ašfakom Kajanijem i ministrom spoljnih poslova Džalilom Džalilijem, ali da je preostalo još mnogo toga da se uradi. Keri nije izneo detalje, a ni Karzai , niti pakistanski zvaničnici nisu komentarisali susret.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen pozvao je juče Pakistan da igra pozitivnu ulogu u donošenju dugotrajnog mira i stabilnosti u Avganistan. NATO bi većinu svojih borbenih jedinica trebalo da povuče iz te zemlje do kraja 2014.
XS
SM
MD
LG