Linkovi

Vojnici u Avganistanu i nakon 2014?


Avganistanske i međunarodne snage
Avganistanske i međunarodne snage

Na sastanku NATO-a u Briselu raspravljano o mogućnosti da posle povlačenja u Avganistanu ostane određen broj američkih i NATO vojnika.

Američki sekretar za odbranu Lion Paneta rekao je da je na današnjem sastanku NATO-a u Briselu raspravljano o mogućnosti da, posle povlačenja 2014., u Avganistanu ostane određen broj američkih i NATO vojnika.

Paneta je dodao da je razmatrano više opcija o vojnom prisustvu u toj zemlji nakon isteka predviđenog roka. Portparol Pentagona Džordž Litl istakao je da su zvaničnici Alijanse razgovorali o tome da posle 2014, kada bi avganistanske snage trebalo da preuzmu kontrolu nad bezbednošću zemlje, ostane 8 do 12 hiljada vojnika. Litl je rekao da predsednik Barak Obama nije doneo odluku o obimu američkih snaga posle povlačenja.

Nemački ministar odbrane Tomas de Mezijer prethodno je rekao da je Paneta u Briselu najavio da će samo Sjedinjene Države u Avganistanu zadržati 8 do 12 hiljada vojnika. Litl je međutim kasnije istakao da je reč o ukupnom obimu NATO snaga, a ne samo o američkom učešću. Obama je u nedavnom govoru o Stanju unije saopštio da će se oko polovine američkih snaga koje služe u Avganistanu, oko 34 hiljade, vratiti kući za godinu.
XS
SM
MD
LG