Linkovi

Nastavljeni protesti u Sudanu posle vojnog puča


Sudanese protest against a military coup that overthrew the transition to civilian rule, on Oct. 25, 2021 in the al-Shajara district in southern Khartoum.
Sudanese protest against a military coup that overthrew the transition to civilian rule, on Oct. 25, 2021 in the al-Shajara district in southern Khartoum.

Savet bezbednosti UN zaseda iza zatvorenih vrata, kako bi razmotrio situaciju u Sudanu i puč u kojem je smenjena prelazna vlada.

Demonstranti su ostali na ulicama Kartuma da protestuju zbog hapšenja premijera Abdale Hamdoka i drugih zvaničnika vladajućeg Suverenog saveta.

Vojni lider general Abdel-Fatah Burhan proglasio je vanredno stanje nekoliko sati posle preuzimanja vlasti i objavio kraj rada zajedničkog civilno-vojnog saveta koji je upravljao zemljom od avgusta 2019, posle smene dugogodišnjeg autokratskog predsednika Omara al-Bašira.

General Burhan se obratio građanima preko državne televizije, i rekao da je raspustio savet i smenio vladu da bi izbegao građanski rat. Burhan je optužio političare za pobunu protiv oružanih snaga. Rekao je da je premijer Hamdok nepovređen, i da se čak nalazi u njegovoj kući.

"Premijer je bio u svojoj kući. Međutim, plašili smo se da će biti u opasnosti i zato je doveden u mojoj kuću".

General je obećao da će vojska predati vlast civilnoj vladi u julu 2023. godine, kada se održe opšti izbori.

Sudanski komitet lekara navodi da su najmanje četiri osobe ubijene, a 80 je povređeno u ponedeljak, kada je vojska otvorila vatru na demonstrate u Kartumu.

Uprkos nasilju, demonstranti su ponovo izašli na ulice Kartuma u utorak, protestujući zbog puča, i izražavajući protivljenje "vojnoj upravi".

Protesti zbog puča u Sudanu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Američka ambasada u Sudanu je upozorila Amerikance u zemlji da ne izlaze na ulice i ostanu na bezbednom.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, Afrička unija i Arapska liga izrazili su zabrinutost u ponedeljak zbog najnovijih događaja u Sudanu, i pozvali zemlju da ostane na putu ka civilnoj upravi.

Bela kuća je saopštila da je "uznemirena" zbog razvoja događaja, a Stejt department saopštio da suspenduje 700 miliona dolara finansijske pomoći zemlji. U zajedničkom saopštenju SAD, Velika Britanija i Norveška su, preko Stejt departmenta, osudili puč i pozvali snage bezbednosti da odmah oslobode sve osobe koje su "nezakonito privedene".

“Postupci vojske predstavljaju izdaju revolucije, tranzicije i legitimnih zahteva sudanskog naroda koji traži mir, pravdu i ekonomski razvoj", navodi se u saopštenju.

Premijer Hamdok, ekonomista i diplomata koji je radio za Ujedinjene nacije, imenovan je za predsednika prelazne vlade u avgustu 2019. Tranzicija je dobila snažnu podršku zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Države, koje su skinule Sudan sa svoje liste država sponzora terorizma.

Međutim, Hamdok je nailazio na snažan otpor elemenata sudanske vojske. 21. septembra, snage i dalje lojalne al-Baširu tenkovima su blokirale ključni most i pokušale da dođu na vlast. Puč je sprečen, a desetine vojnika su uhapšene.

Hiljade demonstranata su izašle na ulice prošle nedelje da izraze zabrinutost zbog mogućnosti povratka vojnoj upravi.

"Ova zemlja je naša, a vlada je civilna", skandirali su.

U izveštaju su korišćene i informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i AFP.
XS
SM
MD
LG