Linkovi

Nastavljena evakuacija iz Alepa


Evakuisani Sirijci iz Alepa stigli u izbeglički kamp Rašidin u blizini Idliba u Siriji, 20. decembar 2016.

Sirijski aktivisti kažu da je poslednja evakuacija pobunjenika i civila iz Alepa nastavljena posle zastoja, čime je otvoren put vladinim snagama da preuzmu kontrolu nad ratom razorenim gradom.

Evakuacije se sprovode u skladu sa sporazumom postignutim na pregovorima Rusije i Turske, koji su takođe pozvali civile da napuste dva sela u provinciji Idlib koja su bila pod opsadom pobunjenika.

Posle jučerašnjeg sastanka u Moskvi sa kolegama iz Turske i Irana, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su se tri zemlje dogovorile da prošire sadašnje primirje, čime su preuzele ulogu glavnih posrednika u rešavanju gotovo šestogodišnjeg sukoba u Siriji.

"Iran, Rusija i Turska su spremni da pomognu u pripremi sporazuma između sirijske vlade i opozicije i da tome budu garant", rekao je ruski šef diplomatije.

Iz šireg prekida vatra bile bi isključene militantne grupe Islamska država, Fatah al-Šam i libanski Hezbolah, koja podržava sirijsku vladu. Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu saopštio je juče da je više od 37.000 ljudi evakuisano iz Alepa i da je cilj da evakuacija bude završena danas.

XS
SM
MD
LG