Linkovi

Pobunjenici slave pobedu u Alepu, borbe se nastavljaju


Sirijci slave na ulicama Alepa posle tvrdnje pobunjenika da su probili tronedeljnu vladinu opsadu
Sirijci slave na ulicama Alepa posle tvrdnje pobunjenika da su probili tronedeljnu vladinu opsadu

Borbe se nastavljaju u sirijskom gradu Alepo, posle tvrdnji pobunjenika da su probili tronedeljnu blokadu vladinih snaga. Sirijska vojska se preraspoređuje u pokušaju da spreči da bude opkoljena u delovima Alepa koje i dalje kontroliše. A dok pobunjenici slave pobedu, brojni civili, koji nemaju način da napuste razoreni grad plaćaju cenu konflikta.

Video snimci postavljeni na društvene mreže navodno pokazuju civile u Alepu koji slave okončanje blokade vladinih snaga u istočnom delu grada. Opozicione snage prodrle su na režimsku teritoriju u nameri da otvore koridor kako bi stigli do oko 300 hiljada stanovnika odsečenih zbog borbi i u nemogućnosti da dođu do hrane i drugih potrepština.

“Pronašli smo civile, decu, žene i mlade koje je režim koristio kao ljudski štit. Oni su korišćeni da nas spreče da priđemo. Ali, hvala bogu, niko od njih nije povređen. Obezbedili smo prilaze putevima sinoć i izvlačimo žene i decu odavde”, kaže pobunjenički borac Anas Jarkas.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava saopštile su da je najmanje 130 civila stradalo od kako je opoziciona koalicija pokrenula ofanzivu 31. jula. Vladine snage bore se kako bi održale otvorenim put za dostavu goriva i hrane ka zapadnim delovima, koje i dalje kontrolišu.

Papa Franja osudio je patnje civila, tokom svog nedeljnog obraćanja na Trgu Svetog Petra u Rimu.

“Neprihvatljivo je da toliko nenaoružanih ljudi, uključujući mnogo dece, moraju da plate cenu konflikta. Oni plaćaju cenu sukoba zatvorenih srca i nedostatka volje za mirom od strane moćnih”.

Alepo je drugi po veličini grad u Siriji i stručnjaci kažu važan ulog u bilo kojim budućim pregovorima.

“Dobijanje kontrole nad Alepom znači kontrola glavne veze sa Damaskom i takođe otvaranje vrata ka Idlibu, Hasakahu, kurdskom regionu i Raki. Ako želite da napravite vojni i politički napredak morate da steknete kontrolu nad tim gradom”, ističe Tarek Alabed, politički analitičar.

Oko 400 hiljada ljudi poginulo je od početka građanskog rata u Siriji, pre više od pet godina, dok su milioni izgubili svoje domove.

XS
SM
MD
LG