Linkovi

Srbija pohvaljena za napredak u reformama


Nastavak proširenja Unije, migrantska kriza i strategija komunikacija bile su ključne teme neformalnog skupa ministara za evropske poslove država kandidata i slovačkih domaćina u Bratislavi. Neposredno nakon toga, i Savjet za opšte poslove EU je ocijenio da je Srbija napravila značajne korake otvarajući dva nova, ključna poglavlja pregovora o prijemu.

I na neformalnom tek okončanom skupu, održanom u glavnom slovačkog gradu, domaćini koji od početka jula predsjedavaju EU su naglasili kako im je jedan od prioriteta predsjedničke agende nastavak procesa proširenja - u tom svjetlu, uspjehom slovačke i briselske diplomatije smatraju nedavno uklanjanje blokada na nastavak procesa pregovora Srbije i EU i otvaranje poglavlja 23 i 24 , čije uspješno zaključenje će značiti i da Unija ima puno povjerenje u vladavinu prava i uspješnost borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala zemlje kandidata.

"Za ovo kratko vrijeme slovačkog predsjedavanja već možemo da ukažemo na neke pozitivne pomake koji su se dogodili- poput napretka ostvarenog u pregovorima sa Srbijom. Otvorena su dva ključna poglavlja, 23 i 24”, izjavio je državni sekretar Slovačke za evropske poslove, Ivan Korčok.

Na sastanku je ministarka za evropske poslove u Vladi Srbije, Jadranka Joksimović ukazala da su otvorena poglavlja važna za gradjane - od borbe protiv korupcije, posebno u oblastima gdje se gradjani najviše susreću sa njom: u zdravstvu, policiji, prosvjeti, javnoj upravi, do reforme pravodudja koja bi trebala da dovede do efikasnijeg procesuiranja sudskih procesa i, ipošte, snažnije vladavie prava. Sigurniji pravni ambijent će privući nove investicije i otvoriti nova radna mjesta, naglasila je ministarka Joksimović na skupu u Bratislavi. Osvrčući se na migrantsku krizu, ona je rekla da je neophodno insistirati na sveobuhvatnim, evropskim rješenjima, umjesto jednostranih akcija...

Za evropskog komesara za pregovore o proširenju, Johanesa Hana je važno da Unija prepozna rezultate koje je Srbija ostvarila na putu evropskih integracija i reformi - evropska reakcija na progres zemlje je potrebna kako bi Srbija i njeni gradjani osjetili rezultate napretka, ukazao je komesar Han.

XS
SM
MD
LG