Linkovi

Nasilje na velikom ekranu


Filmovi i video igrice sa nasiljem u centru su debate o kontroli prodaje i upotrebe ručnog oružja u Americi.

Nedavno tragično ubistvo 20-oro đaka, od kojih je većina imala između 6 i 7 godina, obnovilo je debatu o američkom ustavnom pravu na nošenje oružja. Mnogi tvrde da lakoća sa kojom se može nabaviti oružje u Americi nije jedini razlog povremenih masovnih ubistava u SAD. Dok Holivud i industrija video igrica tvrde da to nije tačno, eksperti smatraju da su glorifikacija nasilja u filmovima, kao i video igrice koje nagrađuju smrt, podjednako opasni, posebno kada je reč o osobama sa mentalnim problemima.

U pucnjavi u bioskopu u gradiću Aurora, u Koloradu, na premijeri filma “Uspon Mračnog viteza”, 12 ljudi je ubijeno, a 58 ranjeno. Nasilje i smrt u tom novom filmu o Betmenu bili su ambijent u kojem se pojavio masovni ubica, 24-godišnji Džejms Holms, sa riđe ofarbanom kosom nalik na lik “Džoker”, iz filmova o Betmenu.

Proizvodnja filmova sa mnogo nasilja neometano je tekla dalje... Jedan od njih je gangsterski film režisera Endrju Dominika, “Ubij ih nežno.

Iz poštovanja prema žrtvama u nedavnom masakru u školi Sendi Huk, u državi Konetikat, nedavno je otkazana premijera kaubojskog filma punog nasilja i krvi “Đango bez okova,” u režiji Kventina Tarantina. Film će se ipak prikazivati kasnije.

Advokat za krivične delikte Rene Sedler, koja je bivši okružni tužilac u Vašingtonu, smatra da pucnjava u filmovima može da izazove pucnjave u stvarnom životu.

“Videla sam kako kriminalci mogu da oponašaju agresivne, nasilne osobe i filmske superheroje. Aurora je savršen primer toga,” kaže Sedler.

Sedler smatra da video igrice prepune nasilja mogu još više da utiču na brutalno ponašanje. Ona se zalaže za uvođenje propisa.

“Videla sam klijente koji su se bavili video igricama u kojima se uspeh meri brojem ubijenih žrtava. U našoj zemlji možemo da propisujemo dozvoljenu količinu šećera zbog zdravlja, ali ne radimo ništa na zaustavljanju video igrica sa nasiljem,” kaže bivša tužiteljka Rene Sedler.

Sedler kaže da nasilje na velikom i malom ekranu nije samo po sebi opasno, već da može da utiče na osobe sa mentalnim poremećajima.

Policijski izvori u državi Konetikat nisu izneli mnogo podataka o mentalnom zdravlju Adama Lanze, koji je izvršio masakr u osnovnoj školi Sendi Huk u Njutaunu. Međutim, taj slučaj je pokrenuo nacionalnu debatu u kojoj mnogi pozivaju na veću angažovanost.

Proizvođači video igrica tvrde da ne postoji nikakva veza između video igara i nasilja. A posle masakra u bioskopu u Aurori, filmska industrija je predložila održavanje samita o nasilju, koji još uvek nije zakazan.

Ipak, film “Treba da razgovaramo o Kevinu,” koji je prošle godine nagrađen Oskarom, neprijatno podseća na masakr u Njutaunu. Kevin, mladić od 16 godina, iz jedne dobrostojeće američke porodice, prvo ubija sve kod kuće, da bi odjurio u školu i tamo nastavio da puca nasumice. Film pokreće neugodna pitanja o mentalnom zdravlju tinejdžera, kao i o problemima raspadnutih porodica i nasilju u Americi.
XS
SM
MD
LG