Linkovi

Nasilje i neregularnosti na ponovljenim izborima u Keniji


Pristalica opozicije pali gume tokom protesta u Mombasi u Keniji

U Keniji se ponovo glasa na predsedničkim izborima, a glasanje prate nasilje i neregularnosti. Jedan čovek je ubijen u sukobima demonstranata i policije u Kisumu, a na određenim biračkim mestima se nije moglo glasati.

Neka biračka mesta u uporištima opozicije na zapadu zemlje nisu otvorena. Predsednik izborne komisije Vafula Čebukati rekao je da će se glasanje u tim okruzima odložiti za subotu.

U predgrađu Najrobija, Kiberi, policija je bacala suzavac na demonstrante koji su pokušali da postave barikade ispred biračkih mesta.

Glasanje se ponavlja dva meseca nakon što je izborna komisija poništila rezultate predsedničkih izbora na kojima je pobedio dotadašnji predsednik Uhuru Kenijata, zbog “nelegalnosti” I “neregularnosti”.

Lider opozicije Raila Odinga pre dve nedelje je povukao svoju kandidaturu I pozvao svoje pristalice da bojkotuju glasanje. Nedelju dana kasnije, članica izborne komisije Rozlin Akombe podnela je ostavku I napustila zemlju, rekavši da je komisija “pod opsadom” I da je politički zastrašuju.

Veče pred glasanje, Odigna je u saopštenju pozvao članove koalicije okupljenje oko Nacionalne super alijanse (NASA) da se preobraze u “pokret otpora” glasanju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG