Linkovi

NASA se vraća na Mesec


Slika kapsule "ledi" prikačene uz raketu "Minotaur V" pre poletanja ka Mesecu

Načnici žele da saznaju više o razređenoj Mesečevoj atmosferi, jer smatraju da je to nešto što je rasprostranjeno u celom Sunčevom sistemu...

Američka agencija za svemirska istraživanja i aeronautiku (NASA) vraća se na Mesec.

Raketa bez ljudske posade uzletela je kasno sinoć iz baze u saveznoj državi Virdžinija, noseći sa sobom robotskog istraživača, koji će proučavati Mesečevu atmosferu i uzorke prašine.

Vozil veličine manjeg putničkog automobila, poznato po skrećenici LADEE odnosno „ledi“, prikupljaće podatke ukupno 100 dana koliko će kružiti oko Meseca.

Načnici žele da saznaju više o razređenoj Mesečevoj atmosferi, jer smatraju da je to nešto špto bi moglo da bude rasprostranjeno u celom Sunčevom sistemu. To znanje bi moglo da im pomogne da bolje razumeju velike asteroide i druge planete, uključujući Merkur.

Većina ranijih NASA-inih misija na Mesec lansirano je sa Floride. Ovaj, prvi odlazak na Mesec iz Virdžinije, mogao je da se vidi u velikom delu istočnih SAD, u kojima živi znatno više od 50 miliona ljudi.

S obzirom da ne postoji način da se kapsula „Ledi“ vrati na Zemlju iz Mesečeve orbite, NASA namerava da izazove njen kontrolisani pad na površinu Meseca.
XS
SM
MD
LG