Linkovi

NASA pronašla jake dokaze o tečnoj materiji na Marsu


Površina Marsa
Površina Marsa

Svemirska agencija NASA je danas saopštila da su njeni naučnici pronašli jake dokaze o potocima slane vode bar tokom leta na Marsu.

Naime za formiranje otkrivenih linija slanih minerala potrebna je voda, a tamo gde ima vode u tečnom stanju, moglo bi biti života, pa čak i ako je on u formi mikroba.

“Danas iznosimo revolucionarno shvatanje ove planete, “ rekao je direketor planetarnih nauka u sedištu NASE, Džim Grin, tokom konferencije za štampu na kojoj su saopšteni ti pronalasci.

U jeku nagadjanja pred ovo saopštenje, Dag MekKustion, bivši director NASA-inog programa za Mars izjavio je za Boston Herald: “Ako oni najavljuju da su pronašli lako dostupnu, vodu u tečnom stanju koja slobodno teče ispod površine, što je jedna od teorija o kojoj slušamo već godinama, to je ogroman nagoveštaj potencijalnog života na toj planeti, kao i održivosti ljudskog života.”

NASA je i ranije pronalazila dokaze o prisustvu vode na Marsu. U martu, NASA je saopštila da je nekada bilo više vode na Marsu nego što je ima u Arktičkom okeanu.

Istraživači NASE su u časopisu Nauka saopštili da su uporedili odnos dve različite vrsta vode pronadjene u Marsovoj atmosferi sa odnosom voda zarobljenih u Marsovom meteoritu koji datira od pre četiri i po milijarde godina.

Oni ističu da je pre više od 4 miljarde godina, Mars bio prekriven vodom dubokom do 137 metara i da je od tada gotovo sva ta voda isparila u svemir.

XS
SM
MD
LG