Linkovi

Druga dodela nagrada za prodor u nauci


Neki od dobitnika nagrada na ceremoniji u San Francisku
Neki od dobitnika nagrada na ceremoniji u San Francisku

Dvanaest dobitnika čija su imena saopštena na zvaničnoj gala ceremoniji održanoj u nezvaničnom glavnom gradu američke tehnološke industrije, poznatom kao Silikonska dolina, ujedno su nagrađeni sa po tri miliona dolara...

Istraživači širom sveta koji se bave matematikom, fizikom i astronomijom su medju pobednicima druge godišnje dodele takozvanih Nagrada za prodor u nauci, održane u San Francisku.

Imena dobitnika 12 Nagrada za prodor u nauci su saopštena na zvaničnoj gala ceremoniji održanoj u nezvaničnom glavnom gradu američke tehnološke industrije, poznatom kao Silikonska dolina. Medju pobednicima su bila dva tima astronoma koji su otkrili da se proces širenja svemira ubrzava, a ne usporava.

Pet matematičara su podelili prvu, ikada dodeljenu, nagradu tog tipa u njihovom domenu, dok je šestoro naučnika podelilo Naučne nagrade za životno dostignuće u domenima poput regulacije gena i imuniteta od bakterija. Svaka od 12 nagrada je u vrednosti od 3 miliona dolara.

Domaćin ceremonije je bio Set Mekfarlan dok su nagrade uručivali, izmedju ostalih, glumci Benedikt Kamberbač, Kejt Bekinsejl i Kameron Dijaz.

XS
SM
MD
LG