Linkovi

Napadnut Prajd info centar - 11. put, za prvih 10 napada osuđenih nema


Arhiva - Beogradski prajd, u Beogradu, 15. septembra 2019.
Arhiva - Beogradski prajd, u Beogradu, 15. septembra 2019.

Prajd Info Centar napadnut u subotu uveče, saopštio je Beograd prajd, što je 11. napad od otvaranja tog centra u avgustu. 2018. godine. Do danas niko nije osuđen zbog prethodnih napada, kaže za Glas Amerike Goran Miletić.

Grupa masikarnih napadača razbila je ulazna vrata i izlog Centra i izlomila invetanr, saopšteno je.

Prajd Info centar, prostorije Beograd Prajda, nalaze se u centrlanoj gradskoj Ulici kralja Milana, nedaleko od zgrada glavnih institucija države Srbije.

"Činjenica da se ovakvi napadi dešavaju u centru Beograda jasno ukazuje na realnost u kojoj je LGBT+ zajednica izložena ne samo diskriminaciji već i nasilju koje najčešće prolazi bez zakonskih posledica po počinioce", ocenio je Beograd prajd i pozvao institucije da počinioce identifikuju i da postupaju u skladu sa zakonom.

"Ovo je 11. napad na Prajd info centar u nekih 20 meseci postojanja u ovom prostoru, iako imamo svo obezbeđenje koje smo postavili u koordinaciji sa policijom, dakle napadi se dešavaju otprilike jednom u mesec i po dana i to su napadi u kojima se počinioci nekad privedu, a nekad ne, ali u svakom slučaju ono što mi znamo je da ni jedan od privedenih ili otrivenih nikad nije procesuiran i priveden pravdi. To je prilično loše i upućuje poruku novim napadačima da mogu da napadaju i da im se verovatno posle toga neće ništa desiti", izjavio je za Glas Amerike Goran Miletić iz Beograd Prajda, direktor za Evropu organizacije Zaštitnici ljudskih prava (Civil Rights Defenders).

Miletić kaže da je posebno zabrinjavajuće to što se na snimku vidi da je reč o maloletnicima, da su to "verovatno srednjoškolci", ali "to ne umanjuje značaj i ukazuje na to da mlađe generacije napadaju iz mržnje".

Naglasio je da napade ove vrste treba tretirati kao zločin iz mržnje i jače kažnjavati.

Ombudsman osuđuje

Diskriminacija i nasilje prema LGBTI zajednici ispoljava se u različitim oblicima, do toga da se čak skrnave i zgrade u kojima se nalaze njihova udruženja, izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom napada.

"Kada se odškrinu vrata eksktremističkom i agresivnom delovanju huligana, žtve postaju najranjivije grupe u društvu, među kojima su najčešće žrtve pripadnici LGBTI zajednice. Seksualna orijentacija su lična stvar pojedinca, ali se zaštita prava na različitost tiče svih nas u državi", poručio je ombudsman u pisanom saopštenju.

"Neprihvatanje različitosti i prava na seksualno opredeljenje dovodi do nasilja nad pripadnicima LGBTI i zahteva efikasnu reakciju nadležnih u pronalaženju i sankcionisanju onih koji ih čine", naveo je Pašalić podsećajući da do danas niko nije odgovarao za prethodne napade.

Naša osnovna obaveza je da radimo na podizanju svesti društva o pravima LGBTI osoba preko edukacije mladih, poručio je Pašalić, kao i policije, sudija i tužilaca u cilju zaštite i unapređenja prava svih građana, među kojima su i prava osoba drugačije seksualne orijentacije.

Goran Miletić je međutim, osvrćući se na reakciju ombudsmana na napad, rekao da takve rekacije ne znače puno.

"To su izjave da je nasilje neprihvaltjivi i slično i to neće pomoći u budućnosti, jer pretpostavljamo da svi napadači znaju da je nasilje neprihvatljivo. Ono što može pomoći je da svako radi svoj posao, na prvom mestu policija i tužilaštvo, koji su u ovim slučajevima najviše nadležni", rekao je Miletić.

XS
SM
MD
LG