Linkovi

"Napadi u Homsu - pokušaj opstrukcije razgovora u Ženevi"


Ambasador Sirije u Ujedinjenim nacijama Bašar al Džafari, šef delegacije sirijske vlade na pregovorima u Ženevi, posle jučerašnjeg razgovora sa Stafanom de Misturom
Ambasador Sirije u Ujedinjenim nacijama Bašar al Džafari, šef delegacije sirijske vlade na pregovorima u Ženevi, posle jučerašnjeg razgovora sa Stafanom de Misturom

Pregovarač sirijske vlade Bašar al-Džafari veruje da je cilj jučerašnjeg smrtonosnog napada u Homsu bio da se poremete mirovni razgovori koji se trenutno odigravaju u Ženevi.

Džafari je novinarima rekao da su "terorističke eksplozije koje su pogodile Homs poruka pregovaračima u Ženevi od sponzora terorizma", ali i dodao da je "poruka primljena i da taj zločin neće proći neopaženo".

Džafari se juče u Ženevi sastao sa izaslanikom Ujedinjenih nacija za Siriju Stafanom de Misturom, koji je pre sastanka izjavio da se nada da napadi neće uticati na mirovni proces.

Posle sastanka, Džafari je zahtevao da grupa opozicionih pregovarača osudi napade i tako pokaže posvećenost mirovnom procesu. Opozicija je obećala da će nastaviti da učestvuje u razgovorima, neki od delegata su uopšteno osudili terorizam, ali su takođe nagovestili da su napade možda izvele vladine snage.

U jučerašnja dva samoubilačka bombaška napada u Homsu, koji je pod punom vladinom kontrolom skoro tri godine, ubijeno je najmanje 42 ljudi, a među njima i jedan visoki zvaničnik obaveštajne službe.

Dan ranije, na severu Sirije, u blizini al-Baba, u dva samoubilačka bombaška napada ubijeno je najmanje 65 ljudi, mnoštvo civila i pobunjeničkih boraca, ali i najmanje dva turska vojnika.

XS
SM
MD
LG