Linkovi

Napadi na raseljene i zamena teza u Đakovici


Napadi na raseljene i zamena teza u Đakovici
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00

Napadi na raseljene i zamena teza u Đakovici

U policiji Kosova za Glas Amerike kažu da je zbog napada na raseljene u Đakovici 6. januara uhapšena jedna osoba stara 22 godine, a u tužilastvu ne odgovaraju na pitanje Glasa Amerike da li je protiv ikog pokrenut postupak.

Jedanaest dana nakon sto je kamenovan autobus sa raseljenim Srbima koji su na Badnji dan dоšli u Đakovicu da posete svoja imanja i crkvu, još se ne zna ko je odgovoran za napad. Da li nemaskirani napadači koji su kamenovali autobus sa raseljenima ili, možda, jedan kosovski ministar koji je napadače nazvao divljacima.

U policiji Kosova za Glas Amerike kažu da je zbog napada na raseljene u Đakovici 6.januara uhapšena jedna osoba stara 22 godine, a u tužilastvu ne odgovaraju na pitanje Glasa Amerike da li je protiv ikog pokrenut postupak.

Za Badnji dan ove godine, raseljeni Srbi iz Đakovice, njih pedesetak, su kao i ranijih godina stigli u ovaj grad da bi proslavili božićne praznike. Medjutim i ovaj put, njihov autobus je kamenovan u Srpskoj ulici. Napad na Srbe u Đakovici, bilo da oni dolaze na zadušnice, Božić ili da obiđu crkvu i svoje kuće, uobičajena je praksa komšija Albanaca već godinama, za šta niko nikad nije bio procesuiran. U izjavi za Glas Amerike to potvrđuje predsednik Udruženja raseljenih Đakovčana Đokica Stanojević .

"Ti ljudi su poznati orgaima koji su dužni da obezbede naše normalne posete. Do sada niko nije odgovarao i zato se ti ekcesi i ponavljaju. Zato tražimo od svih nadležnih organa da neko konkretno odgovara", rekao je Stanojević

Ne ulazeći u to šta je bilo proteklih godina, pokušali smo od nadležnih da saznamo šta insitucije rade posle napada na Đakovčane 6. januara ove godine. Pošto portparoli Kosovske policije Baki Keljani i Daut Hodža nekoliko dana nisu imali vremena za razgovor za Glas Amerike, savetovali su nam da pošaljemo elektronskim putem pitanje. I poslali smo. Pitali smo da li je neko i ko uhapšen zbog kamenovanja autobusa sa raseljenima?

“Da uhapšena je jedna osoba 1992. godište iz Đakovice koja je priznala krivicu”, rečeno je Glasu Amerike u Kosovskoj policiji.

Šta se dalje dešava za tim mladićem ili deovjkom, pokušali smo da saznamo u tužilastvu Kosova. Ali, na pitanje da li je Tužilastvo pokrenulo postupak i protiv koga za kamenovanje autobusa i ako jeste, za koje delo, i posle pet dana odgovor još nismo dobili.

U međuvremenu poslednji napad na raseljene u Đakovici ostao je u senci izjave ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Aleksandra Jablanovića, koji je napadače nazvao divljacima. Albanske opozicione partije pozvale su Jablanovića da se izvini i povuče izjavu. Studenti i clanovi pokreta Samoopredeljenje protestovali su protekla dva dana ispred ministarstva za zajednice i povratak. Tokom jučerasnjeg protesta došlo je do sukoba sa policijom, nakon čega su uhapšene 22 osobe. Pojedini prištinski mediji jos pišu da Jablanoviću preti i kazna zatvora do 10 godina.

Bivši zamenik kosovskog Ombudsmana i pravnik Ljubinko Todorović za Glas Amerike kaže da se u ovom slučaju radi o zameni teza i da zapravo treba da odgovaraju i snose političke posledice oni koji nisu ništa uradili da se napadači na raseljene Srbe kazne i procesuiraju.

"Umesto da se traži odgovornost tih koji su napadali i da se odgovornost proširi i na sve one političare i javne radnike koji ne rade svoj posao za koji su plaćeni, nego se sad postavlja pitanje onog ko je pokrenuo pravo pitanje i pokušao da na neki način zaštiti te ljude koji dolaze da obiđu svoj rodni grad", rekao je Todorović

Glas Amerike pokušao je da od srpskih predstavnika u kosovskim institucijama sazna, da li i šta rade po pitanju procesuiranja odgovornih za kamenovanje autobusa sa raseljenim Srbima i da li su ili da li planiraju da zatraže nečiju ostavku, kako im savetuje bivši zamenik ombudsmana.

Međutim srpski ministri iz kabineta Ise Mustafe, Aleksandar Jablanovic i Ljubomir Marić danima se ne javljaju na telefon.

S druge strane, srpski predstavnici u Skupštini Kosova, kako je u telefonskom razgovoru za Glas Amerike izjavila potporedsednica Skupštine Jasmina Živković, do sada nisu preduzeli ništa povodom napada na raseljene Đakovčane, ali će kako je kazala “na sednici parlamenta u ponedeljak, verovatno biti reči o tome i da će predstavnik poslanika iz Srpske liste govoriti na tu temu”.

Pošto ne mogu da utiču na kosovske institucije, jer da mogu već bi se odavno vratili kućama, raseljeni Srbi iz Đakovice pozivaju na mir i dijalog nekadašnje komšije. Već za zadušnice u februaru doći će opet i pozivaju najviše kosovske i srpske zvaničnike da im se pridruže u Srpskoj ulici u Đakovici i na pravoslavnom groblju.

Uz osudu svih zločina, tražimo ljudski razgovor i zaštitu ljudskih prava”, rekao je za Glas Amerike Đokica Stanojević, predsednik Udruženja raseljenih Đakovčana.

XS
SM
MD
LG