Linkovi

Na Kosovu vatromet za Badnje veče


Badnji dan obeležen je i na Kosovu. Centralna proslava održana je u Manastiru Gračanica, a loženju badnjaka prisustvovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đuric.

U popodnevnim satima na Badnji dan u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve na Kosovu organizovano je loženje badnjaka.

Liturgiju u manastiru Gračanica služio je episkop raško - prizrenski Teodosije, koji je pozvao Srbe sa Kosova da ne napuštaju, kako je kazao, svoja vekovna ognjišta i da ostanu da zive na Kosovu.

“Svi smo srećni, radujemo se prazniku, badnjaku i Božiću. Da nam Gospod podari mnogo radosti, posebno deci, da nam podari blagoslov, da Srbi koji su opstali na Kosovu i Metohiji i dalje istraju i ostanu u svojim domovima, da ne napuštaju svoja ognjišta, a mi ćemo se svi potruditi da njima bude bolje“, kazao je vladika Teodosije.

Loženju badnjaka u manastiru Gračanica prisustvovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đuric. On je rekao da će 2015. godina biti godina mnogih izazova.

“Godina koja je pred nama biće i godina u kojoj ćemo formirati Zajednicu srpskih opština. Biće godina u kojoj ćemo se boriti i nositi sa brojnim nedaćama i izazovima zajedno i složno. Uveren sam da možemo ostvariti ciljeve koji se svode na borbu za opstanak i jedinstvo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, kazao je Đurić.

Poslednji dan božićnog posta kojim se vernici pripremaju za proslavu najradosnijeg praznika rodjenja Isusa Hrista počeo je rano jutros sečom badnjaka, po kome je današnji praznik I dobio ime. Srbi sa centralnog Kosova i ove godine badnjak su organizovano sekli u šumi nedomak Gračanice.

I ove godine autobus u kome je bilo oko 40 raseljenih Srba iz Đakovice kamenovan je u ovom gradu ispred crkve Uspenja presvete Bogorodice gde su raseljeni planirali da zapale badnjak. Tom prilikom polomljeno je prednje staklo autobusa, a vozač je zadobio lakše povrede.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga čestitala je predstojeci Božić svim vernicima koji ovaj praznik slave po Julijanskom kalendaru. U božićnoj čestitki Jahjaga je pozivala na solidarnost, ljubav i mir.

I na ovo badnje veče nebo nad Prištinom zasijalo je božićnim vatrometom, u Čaglavici je održan tradicionalni polučasovni vatromet, koga ne bi bilo da se i ove godine za organizaciju nije pobrinuo Gradimir Denić u narodu poznat kao Mason.

XS
SM
MD
LG