Linkovi

Mali: Više nema talaca u hotelu


Malijski zvaničnici navode da više nema talaca u hotelu Radison Blu u prestonici Bamaku, koji su jutros napali islamistički ekstremisti.

Dve grupe povezane sa Al Kaidom preuzele su odgovornost za napad na hotel u prestonici Malija, Bamaku u kojem su poginule najmanje 22 osobe.

Al Kaida u islamskom Magrebu i njen ogranak Al Murabitun naveli su u saopštenju da su zajedno izveli napad na hotel Redison blu, koji je popularan među strancima.

Potraga za naoružanim osobama je okončana kasno popodne, nakon što su malijske specijalne snage pretresle sve sobe, dok su se povremeno čuli pucnjava i eksplozije. Vlasti su navele da su među žrtvama najmanje tri napadača, prenosi dopisnik Glasa Amerike Kasim Traore.

Prema izjavama očevidaca, tela su mogla da se vide na više spratova u zgradi. Prema ranijim izveštajima, napadači su zarobili do 170 talaca, od kojih je oko 80 oslobođeno, među njima i šest Amerikanaca. Zvaničnici navode da ekstremisti više ne drže taoce, dok Stejt department potvrđuje da je, kako je saopšteno, situacija u hotelu okončana.

Obama prati situaciju

Američki predsednik Barak Obama, koji se nalazi u Maleziji, izjavio je da prati situaciju u Maliju i da je od saradnika tražio da bude stalno upoznat sa razvoje dogadjaja.

Vlasti navode da su napadači stigli u hotel vozilom sa diplomatskim tablicama.

Američka ambasada u Maliju saopštila je da je "upoznata sa još aktuelnom situacijom i pucnjavom u Radison Hotelu, pozivajući američke gradjane i osoblje ambasade da ostanu na sigurnom."

Prema jednom izvoru, napadači su bili na sedmom spratu hotela. "Džihadisti pucaju u hodniku", preneo je taj izvor agenciji AFP. Malijske vlasti apelovale su na gradjane prestonice da ostanu u zatvorenom prostoru i ne izlaze na ulice dok traje opsada hotela.

Vojne snage predvodjene Francuskom zbacile su s vlasti islamsitičke grupe u severnom Maliju 2013. Te grupe su preuzele vlast na severu posle vojnog puča u Bamaku 2012.

Napad u Maliju ponovo je pokazao pretnju islamističkih ektremista koji ostaju aktivni u severnom i centralnom Maliju uprkos prisustvu mirovnih snaga UN.

XS
SM
MD
LG