Linkovi

Naknadni zemljotresi se nastavljaju u Kaliforniji nakon dva velika potresa


Oboreni delovi nadgrobnih spomenika nakon što je zemljotres pogodio groblje Sirles veli u Troni, Kalifornija, 7. jula 2019.
Oboreni delovi nadgrobnih spomenika nakon što je zemljotres pogodio groblje Sirles veli u Troni, Kalifornija, 7. jula 2019.

Dve udaljene pustinjske zajednice pretrpele su štetu nakon dva velika zemljotresa koja su pogodila oblast tokom prošle nedelje, praćena hiljadama malih naknadnih potresa.

Ridžerkrest i susedni gradić Trona pogođeni su zemljotresom snage 7,1 koji je pogodio te gradove u pusitnji Mohave u petak. Dan ranije, potres jačine 6,4 po Rihterovoj skali pogodio je iste delove pustinje.

Oblast, oko 240 kilometara severoistočno od Los Anđelesa, u fazi je obnove nakon što su zemljotresi potresli zgrade, izazvali požare i ostavili bez električne energije domove i poslovne zgrade.

Američki geološki zavod saopštio je u subotu da postoji samo 1 odsto šanse da će se dogoditi još neki zemljotres snage 7 ili jače tokom sledeće sedmice i da rastu šanse da neće biti ni zemljotresa magnitude 6.

Guverner Kalifornije Gavim Njuzom proglasio je vanredno stanje za tu oblast i upozorio lokalne vlasti da poboljšaju sistem uzbunjivanja i pravila za izgradnju zgrada. "Ovo je alarm za buđenje za ostatak države i druge delove zemlje", rekao je Njuzom novinarima.

Šteta nije bila velika u značajnoj meri zbog udaljenosti te oblasti, ali Njuzom upozorava da nakon obilaska Ridžkresta da je to "šteta od zemljotresa prikrivena - ne primetite je na prvi pogled".

Demokratski guverner procenjuje da je šteta veća od 100 miliona dolara i kaže da ga je predsednik Donald Tramp pozvao i ponudio mu federalnu pomoć za obnovu.

XS
SM
MD
LG