Linkovi

"Najmračniji čas" - drama o najtežoj odluci Vinstona Čerčila


Premijera filma "Najmračniji čas" u Njujorku
Premijera filma "Najmračniji čas" u Njujorku

Najmračniji čas je istorijska drama poznatog filmskog reditelja, Džoa Rajta, i prikazuje Vinstona Čerčila početkom četrdesetih godina kako je ujedinio Britance u borbi protiv nacističke Nemačke. Mada je zasnovan na činjenicama, film podseća na političke trilere kojim se hronološki prati Čerčilova kontroverzna odluka da se Engleska uključi u rat.

U proleće 1940. godine Zapad je gubio rat protiv Nemačke. Nacisti su zauzeli Belgiju i Francusku, a Britanija je bila na granici kapitulacije. Britanske snage su bile blokirane u francuskoj luci Dankirk, u pokušaju da ih izbavi u poslednjem trenutk, britanski Parlament je smenio konzervativnog premijera, Nevila Čemberlejna, poznatog po protivljenju Hitlerovoj politici, sa Vinstonom Čerčilom koji je zagovarao rat protiv Nacista.

Čerčilova naprasna, nagla i eksplozivna ličnost nije mu pridobila mnogo prijatelja. Ni sam kralj Džordž Šesti nije u početku bio naklonjem Čerčilu. Ali se u filmu “Najmračniji čas” otkriva Čerčilov kvalitet žestokog vođe, koji se bori protiv sopstvenog straha i neizvesnosti i usmerava Britance ka pobedi nad nacistima.

Filmski stvaralac, Džo Rajt kaže da ga je privukla ljudskost ličnosti :

"Mene je privukao element sumnje. Ideja da je sumnja bila ključni element za razumno shvatanje. Za mene je to zanimljiva ideja. “

Geri Oldman nam snažno dočarava Čerčila. Na početku, nije bio spreman da prihvati ulogu fizički mnogo snažnije ličnosti, ali je najzad prihvatio izazov.

“I sada kada pomislim, da li sam zaista želeo da stojim u sobi i kažem : ‘ Moramo se boriti protiv njih na obalama, i za uzvrat vam ne mogu ponuditi ništa osim krvi, muka, suza i znoja. Gledao sam snimljen materijal i polako sam uviđao da se pojavljuje živahna, ljupka, ličnost punih obraza, koja je bila dinamična, duhovita, puna života, i šarma.“

Gledajući film možete shvatiti u koji se rizik Čerčil, a time i Britanija, upustio u borbu koja je u to vreme izgledala kao beskorisni rat protiv tiranije. Ovo je značajan film kako zbog istorijske vrednosti i kinematografske dubine tako i poruke da se demokratija mora braniti po svaku cenu.

XS
SM
MD
LG