Linkovi

Najmanje 26 poginulih, stotine nestalih u požarima u Kaliforniji


Uništeni domovi u Kaliforniji
Uništeni domovi u Kaliforniji

Vatrogasci, koji pokušavaju da ugase ogromne šumske požare u Kaliforniji, "postižu napredak" i "počinju da kontrolišu vatrenu stihiju", saopštili su zvaničnici te savezne države. Međutim, gašenje požara otežavaju snažan vetar i niska vlažnost vazduha. Do sada je poginulo najmanje 26 osoba, dok se nekoliko stotina vodi kao nestalo. Od četvrti u pojedinim područjima, ostali su samo sagoreli dimnjaci, drveće i napušteni automobili. Vlasti navode da je izgorelo najmanje 3.500 kuća i radnji.

Vatrena stihija besni na gotovo 69 hiljade hekatara u nekoliko okruga poznatih po vinogradima i vinarijama - od kojih su neki uništeni.

Policija je blokirala mnoge puteve i sprečava ljude da ulaze u neprepoznatljive četvrti. Šef vatrogasne službe Ken Pimlot rekao je da su šumski požari "ozbiljan, kritičan, katastrofalan događaj".

Uzrok požara još nije poznat. Predsednik Donald Tramp proglasio je situaciju u delovima severne Kalifornije katastrofom, što omogućava brzo izdvajanje federalne pomoći. Guverner Džeri Braun proglasio je vanredno stanje u osam okruga.

California Wildfires
California Wildfires

U okrugu Sonoma u Kaliforniji I dalje gore gusto rastinje I vinogradi. Nadležne sada brine vetar koji menja pravac I povećava brzinu. Dejv Larson iz mesta Glen Elen u Kaliforniji vratio se kući da potraži svoje mačke I da vidi u kakvom su stanju kuće njegovih komšija.

Vatra iza moje kuće je bila toliko jaka da je izgledala kao dnevna svetlost. Hteo sam da ostanem I gasim vatru, ali komadi zapaljenog drveta, veliki kao bure vina, padali su svuda okolo. Zgrabio sam samo najvažnije stvari kojih sam u tom tretnutku mogao da se setim, ličnu kartu, pasoš. Ostatak vremena sam proveo u potrazi za mačkama I pronašao sam jednu. Ušao sam u kola I otišao. I to je bilo to. Vratio sam se posle tri sata I apsolutno sve je bilo potpuno uništeno. Čini mi se kao da je pala nuklearna bomba. ”

Zbog požara i dalje nema struje. Vatrogasci trenutno pokušavaju da ugase nova žarišta.

"Očekujemo da svi mali požari tokom dana prerastu u jedan veliki. Nismo toliko fokusirani na obuzdavanje vatre koliko na to da sprečimo da se ona proširi I zahvati još površine", kaže vatrogasac Gordon O'Brajen.

Uprkos tome što mu je cela kuća izgorela, Dejv Larson je u pepelu ipak našao nešto vredno.

“Mnogo sam se iznervirao što iz kuće odmah nisam uzeo dedinu Lebel pušku staru 100 godina, iz koje je upucan u Drugom svetskom ratu. Bila je u savršenom stanju, a kao što vidite – ovo je od nje ostalo. Bajonet I dalje stoji, neverovatno! Puška je stajala pored mog TV-a koji se potpuno istopio.”

Šteta će moći da se proceni tek za nekoliko nedelja, kada će biti poznato I koliko je novca potrebno da se sve ponovo izgradi. Za sada, ljudi se trude da iz požara izvuku živu glavu.

XS
SM
MD
LG