Linkovi

Najmanje 14 žrtava u rušenju žičare u Italiji


Srušena žičara u Stresi blizu jezera Mađore u Italiji, 23. maja 2021. (Foto: Alpska spasilačka služba)

Najmanje 14 osoba je poginulo a tri su teško povređene kada se žičara koja vodi od italijanskog jezera Mađore do obližnje planine u Alpima srušila sa visine od 20 metara, sapštili su spasioci i lokalne vlasti.

Žičara Stresa-Motarone prevozi turiste i meštane od grada na jezeru Mađore do vrha planine Motarone, na skoro 1.400 metara nadmorske visine, za 20 minuta.

"Teško smo pogođeni i u žalosti", rekla je Marčela Severino, gradonačelnica Strese za državnu televiziju RAI, dok je italijanski premijer Mario Dragi izrazio saučešće porodicama žrtava.

Nesreća se dogodila dok je žičara prevozila putnike ka planini. Kabina se otkačila sa visine od oko 20 metara i nekoliko puta prevrtala niz padinu dok je nije zaustavilo drveće, rekla je Severino. Veruje se da je pukao jedan od kablova.

Italijanska služba za spasavnaje dobila je poziv malo posle podneva. Kabina žičare je bila "smrskana" u šumi a dvoje dece je helikopterom prebačeno u pedijatrijsku bolnicu u obližnjem Torinu.

Gradonačelnica Severino izjavila je za televiziju Sky da su neke od žrtava pronađene unutar kabine, a neke u šumi. Još jedna odrasla povređena osoba je takođe prebačena helikopterom u bolnicu. Forenzčari su počeli identifikaciju žrtava, među kojima su strani državljani.

Žičara Stresa-Motarone je tek nedavno ponovo otvorena posle postepenog ukidanja sankcija zbog koronavirusa.

Vrh Moatrone je popularan među turistima zbog pogleda na jezero Mađore i njegova ostrva, kao i na okolne Alpe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG