Linkovi

Izložba naivne umetnosti u Vašingtonu


Na izložbi u Vašingtonu predstavljeno je 40 ulja na platnu
Na izložbi u Vašingtonu predstavljeno je 40 ulja na platnu

Privlačnost naivne umetnosti je u tome što njenu vrednost razumeju i akademici i nepismeni, kaže Pavel Babka, vlasnik galerije Babka iz Kovačice – sela koje neki nazivaju mekom naivnog stvaralaštva na Balkanu. Kolekcija radova galerije Babka je posle Japana, Njujorka i Brisela, stigla i do Vašingtona. Prodajna izložba otvorena je u četvrtak u ambasadi Slovačke.

Kako je jedno maleno selo u južnom Banatu privuklo pažnju bivšeg predsednika Francuske, Fransoa Miterana, Amerike, Džeralda Forda, pa čak i Roling Stounsa? Autentičnim stilom lokalnih slikara, koji još od 1930-ih razvijaju naivnu umetnost.

"Prva izložba u svetu bila je 1928. u Parizu i tada su Šagal i Kandinski pohvalili i praktično zahvaljujući tome što su ga pohvalili, naivno slikarstvo je nastalo i opstalo“.

Pavel Babka, vlasnik galerije „Babka“ čiji su radovi izloženi u Vašingtonu je slovačkog porekla, kao i uostalom većina stanovništva sela Kovačice, nadaleko poznate po umetnicima naivcima. Izložba „Slovačka naivna umetnost iz Srbije“ koja je postavljena u slovačkoj ambasadi u Vašingtonu, bila je i u Ujedinjenim nacijama za vreme godišnjeg zasedanja Generalne skupštine u septembru 2009. godine pod pokroviteljstvom predsednika Srbije i Slovačke Republike - Borisa Tadića i Ivana Gašparoviča.

„Nama je cilj da ovo što radi ova i prethodna generacija uvrstimo u kulturnu baštinu UNESCO-a“, kaže Babka.

Izložba je zajednički projekat slovačke i srpske ambasade
Izložba je zajednički projekat slovačke i srpske ambasade

Brojnoj publici je na otvaranju izložbe u Vašingtonu predstavljeno 40 ulja na platnu 15 slikara iz Kovačice. Jedna od njih je i umetnica Klara Babka, koja se naivnim slikarstvom bavi više od 15 godina. Na ovoj izložbi su postavljena 2 njena platna.

„Najviše volim da slikam zimu, volim vedre boje i mislim da su teme koje radim uvek vrlo razumljive sa nekom tačkom iz svakodnevnog života“.

Ova izložba je zajednički projekat srpske i slovačke ambasade kako bi se američkoj publici predstavili radovi Slovaka iz Srbije.

"Puno kuća koje sam ja u Srbiji obišao, uključuju i moju, imaju po sliku iz Kovačice i mislim da je to jedan interesantan pravac koji nije toliko zastupljen u Americi i mislim da je zato bilo interesantno ljudima da vide ovako nešto u Vašingtonu“, kaže ambasador Srbije u Vašingtonu, Vladimir Petrović.

„Došli smo na ovu ideju još dok sam bio ambasador pri Ujedinjenim Nacijama u Njujorku i veoma mi je drago što smo je i realizovali. Ovu izložbu je u Njujorku organizovala srpska ambasada tako da smo rešili da ovde u Vašingtonu iskoristimo ovaj prostor koji imamo i mi budemo domaćini“, naveo je ambasador Slovačke u američkoj prestonici Piter Bjurian.

Posetioci su bili vrlo zadovoljni izloženim radovima – neki zbog novog stila sa kojim se ranije nisu susreli, a neki jer ih naiva podseća na detinjstvo.

Jedan od izloženih radova
Jedan od izloženih radova

"Malo podseća na kvazi animaciju. Veoma je originalno i vidi se da prenose slike iz sopstvenog života. Dopada mi se“, ističe Đina Dejvis.

Moja supruga je upravo kupila jednu sliku. Ona je iz Slovačke i upoznata je sa naivnom umetnošću“, navodi Džo Senko, slovački počasni konzul.

Ovo me podseća na moje rodno mesto. Rodjena sam u malom mestu u Slovačkoj i jako volim ovu vrstu umetnosti“, kaže njegova supruga Albina Senko.

Izložba naivnih slika iz Kovačice nastavlja da obilazi svet i upoznaje ljude širom planete sa ovim slikarskim stilom, a u junu će stići čak i do Šangaja.

XS
SM
MD
LG