Linkovi

Milionska nagrada za spravu koja prikuplja energiju talasa


Dvojica inženjera iz Oregona osvojili su prve nagrade na takmičenju američkog Sekretarijata za energetiku za svoje sprave koje prikupljaju energiju okeanskih talasa. Njihova mala firma, „Aqua Harmonics“ dobiće milion i po dolara za dizajn prototipa koji jeftino i efikasno može da proizvodi struju.

Plutajući u sredini eksperimentalnog bazena veličine 10 hiljada kvadratnih metara u Centru za borbena dejstva američke ratne mronarice u blizini američke prestonice, model firme Aqua Harmonics za energiju talasa izgleda krajnje neupadljivo. U stvari, ceo projekat je nastao iz hobija.

“Pomoglo nam je mnogo ljudi. Moj tast je osmislio mašineriju, besplatno, što je odlično jer smo u početku sve sami finansirali. Dobar prijatelj je radio 3D štampanje, često samo za cenu materijala”, navodi Aleks Hegmaler iz firme Aqua Harmonics.

Ček na milion i po dolara dokaz je da i skroman početak može da se isplati. U aprilu 2015. za takmičenje u oblasti energije talasa prijavilo se 92 tima koji su ponudili svoje modele za održivo i ekonomično sakupljanje energije iz okeanskih talasa. Devet timova je ušlo u finale, a tri su osvojila novčane nagrade. Standardi su postavljeni veoma visoko.

“Tražili smo da dupliraju količinu energije koja može ekonomično da se izvuče iz talasa, i ne samo jedan, dva ili tri tima, već su četiri tima - ne samo postigli taj rezultat već su uradili i mnogo više”, kaže Dejvid Fridman iz američkog Sekretarijata za energiju.

Uređaj firme “Aqua Harmonics” usidren je uz pomoć kabla koji konstantno namotava i odmotava motor-generator unutar sprave. Njegova tajna je u kontrolisanom kruženju koje se obavlja na principu rezonance, slično kao kada gurate nekoga u ljuljašci.

Sam uređaj je relativno jednostavan. Deo koji još nije razvijen i ono što smo morali da napravimo je sistem za kontrolu. Dakle pravljene kontrolnog algoritma, njegovo testiranje, i brojčano i u cisterni na talasima, i dokazujući da zapravo proizvodi više energije, to je ono na čemu smo radili”, ističe Hegmaler.

Predstavljeni model je mala verzija, ali Hegmaler kaže da će uređaj u pravoj veličini moći da proizvede do 700 kilovata struje. “Aqua Harmonics” sada traži dodatno finansiranje za dalje testiranje i usavršavanje postojećeg modela za tržišnu prodaju.

XS
SM
MD
LG