Linkovi

Strategija za zaštitu Tihog okeana


Holivudska zvezda i aktivista za životnu sredinu Leonardo Dikaprio izlazi na binu na konferenciji Stejt Departmenta "Naš okean", 17. juna 2014.

U Stejt Departmentu održana je medjunarodna konferencija o zaštiti okeana na kojoj je Obamina adminsitracija najavila novu inicijativu za suzbijanje prekomernog ribolova i zagadjenja u Tihom okeanu.

Američki predsednik Barak Obama najavio je novu inicijativu za zaštitu delova Tihog okeana od prekomernog ribolova i ekološke štete. Predsednik je objavio svoj plan u video poruci koja je emitovana na medjunarodnoj konferenciji o zaštiti okeana održanoj u Stejt Departmentu.

Naučnici i ekolozi već godinama upozoravaju da se stanje okeana pogoršava zbog ljudske aktivnosti, pre svega zagađenja i prekomernog ribolova, ali je političarima nedostajala volja za preduzimanjem ozbiljnijih mera tim povodom. Obamina administracija je sada načinila korak u tom smeru.

Predsednik Obama objavio je da je federalnoj vladi naložio da izradi nacionalnu strategiju kako bi se suzbijao ilegalni ribolov i zagađenje na Pacifiku.

"Zagađenje ugrožava morski svet, preterani ribolov ugrožava čitave vrste, kao i ljude koji zavise od njih zbog hrane i izvora prihoda. Ako ignorišemo te probleme, ako iscrpimo sve resurse iz naših okeana, nećemo samo protraćiti jedno od najvećih blaga čovečanstva, već ćemo preseći jedan od glavnih izvora hrane i ekonomskog rasta na svetu, što obuhvata I Sjedinjene Države. Ne smemo da to dozvolimo”.

Video snimak sa Obaminom porukom prikazan je na konferenciji u Stejt Departmentu nazvanoj “Naš okean”.

Očekuj se da će neke od potencijalnih mera, kao što je zabrana ribolova i industrijskih istraživanja u delovima centralnog Pacifika, podstaći nove političke bitke u Vašingtonu.

"Iskoristiću svoja predsednička ovlašćenja da bih zaštitio neke od naših najdragocenijih pomorskih predela, baš kao što radimo u slučaju planina, reka i šuma.”

Holivudski glumac Leonardo Dikaprio, velki borac za zaštitu životne sredine, podržao je ovu inicijativu.

"Nekoliko milijardi ljudi godišnje zavisi od morske hrane kao izvora proteina, a opet, nikako ne uspevamo da zaštitimo te vode od vitalnog značaja. Ako ne preduzmemo nešto da spasimo okeane danas, neće trpeti samo ajkule i delfini, patićemo svi mi, uključujući našu decu i unuke”.

Državni sekretar Džon Keri bio je domaćin konferencije kojoj su prisustvovali članovi međunarodnih organizacija za zaštitu okeana, vladini ministri, naučnici i ekolozi.

"Danas smo dobili obećanje da će milijardu i 450 miliona dolara biti uloženo u napore da se sačuva okean”.

Keri je takodje objavio da je postignut napredak u nastojanjima da se obezbedi podrška potrebnog broja zemalja kako bi se ratifikovao medjunarodni lučki zakon, kojim se sprečava da ilegalno ulovljena riba završi na tržištu.

Predlog predsednika Obame stupiće na snagu kasnije ove godine.
XS
SM
MD
LG