Linkovi

Nacionalna bezbednost - glavna tema trke 2016.


Novinar Glasa Amerike Džim Maloun izveštava o tome kako se pretendenti za položaj u Beloj kući iz obe vodeće političke stranke prilagodjavaju na pomeranje fokusa kampanje.

Ispitivanja javnog mnjenja ukazuju da američki birači smatraju terorizam i nacionalnu bezbednost prioritetnim pitanjima izborne kampanje za predsedničke izbore 2016. posle nedavnih terorističkih napada u Parizu i San Bernardinu u Kaliforniji.

Donald Tramp je i dalje dominantna ličnost u republikanskoj predsedničkoj trci, a nedavne ankete ukazuju da ga republikanski birači ocenjuju bolje od bilo kog od njegovih rivala kad je u pitanju borba protiv terorizma.

“Ovo više neće biti izbori obeleženi ljubaznošću. Biće obeleženi kompetentnošću, mudrošću i oštrinom, jer u suprotnom, naša zemlja će propasti. Propasti!” poručuje Tramp.

Tokom najnovije republikanske debate, njegov rival Džeb Buš je doveo u pitanje da li je Tramp spreman za rukovodeću ulogu.

“Da sam ja predsednik, bio bih glavnokomandujući, a ne glavni agitator i rukovodio bih zemljom na način koji bi stvorio veću bezbednost i sigurnost.”

Stručnjaci su smatrali da bi fokus na bezbednosti pomogao kandidatima establišmenta poput Buša, ali to se nije dogodilo, kaže analitičar Stjuart Rotenberg:

“Kriza spoljne politike ili atmosfera fokusirana na odbranu i nacionalnu bezbednost bi trebalo da pomogne kandidatima koji imaju izvesnu težinu, iskustvo sa spoljnom politikom i pitanjima vezanim za nacionalnu bezbednost… Do sada rane indikacije su da je to pomoglo najglasnijem kandidatu, najprepotentnijem, a to je Donald Tramp.”

Naglasak na bezbednosti je možda takodje pomogao demokrati Hilari Klinton da uveća prednost nad svojim rivalom Bernijem Sandersom.

Hilari Klinton želi da intenzivira vojnu kampanju protiv Islamske države, ali dovodi u pitanje strategiju nekih republikanskih kandidata.

“Obećanje o tome da ćete sve sravniti sa zemljom bombama dok se pustinja ne usija ne čini da zvučite kao snažan lider, već da vam je uzavrela glava.”

Tokom najnovije demokratske debate, Berni Sanders je priznao pretnju koju predstavlja Islamska država, ali je upozorio protiv ponavljanja starih grešaka.

“Sjedinjene Države moraju da budu lider, ali one nisu policajac sveta, i ne smeju da vode konstantni rat na Bliskom istoku.”

Fokus na terorizmu i bezbednosti bi mogao da pomogne Hilari Klinton na demokratskim primarnim izborima. Medjutim ona bi možda morala da se distancira od predsednika Baraka Obame na opštim izborima, kaže analitičar Džon Fortije.

Predsednikova popularnost je zaista opala kad je u pitanju spoljna politika. Smatra se da je, posebno po pitanju terorizma, ali i šire na planu spoljne politike, kao slabiji. To nije nanelo štetu njegovoj opštoj popularnosti, ali tu bi republikanci mogli da steknu izvesnu prednost.”

Prvi istinski test za sve predsedničke pretendente će biti početkom februara u Ajovi i Nju Hempširu.

XS
SM
MD
LG