Linkovi

Od 11000 amandmana na Ustav SAD usvojeno samo 27


Ustav SAD
Ustav SAD

Obeležavajući godišnjicu rođenja Amerike, svake godine Nacionalni Arhiv organizuje prateće manifestacije. Ove godine, organizovane su dve. Prva je izložba istorijskih dokumenata od dana usvajanja Ustava do danas, a druga je ulična parada Četvrti juli, koja već godinama privlači publiku iz cele Amerike.

Kustoskinja Nacionalnog arhiva SAD u Vašingtonu Kristina Blekerbi navela je da njena institucija čuva oko 11 miliona pisanih, elektronskih, filmskih dokumenata i umetničkih slika.

Američkom Kongresu je dostavljeno više od 11 hiljada predloga za izmenu i dopunu Ustava. Amandman se razmatra pošto predlog podnese neki član Predstavničkog doma ili Senata. I to se dogodilo više od 11 hiljada puta od kako je 1785. usvojen Ustav. Od svih tih predloga, šest je razmatrano ali nije usvojeno, dok je 27 predloga usvojeno tako da su dodati Ustavu kao amandmani", rekla je Blekerbi.

Mada su kongresmeni i senatori predlagali amandmane :

Mnogi amandmani su podneti jer su građani pisali predstavnicima iz svojih država i zamolili ih da to učine.„

Kristina Blekerbi dodaje da se najveći broj predloga ticao jednakosti polova, kojima su uspostavljena jednaka zakonska prava za žene i muškarce.

I taj predlog je podnet Kongresu više od 1100 puta. Amandman sastavljen na osnovu tih predloga usvojen je dvotrećinskom većinom u Kongresu. Ali usvajanje amandmana je dvostepeni proces. Prvi korak je da ga usvoji Kongres, a drugi da ga i tri četvrtine država ratifikuje, što se nije dogodilo u ovom slučaju i amandman o jednakim pravima žena i muškaraca nije deo Ustava.

Bez obzira na sve kvalitete američkog Ustava, predlozi za njegovu izmenu počeli su da stižu, kaže Kristina Bekerbi, od trenutka usvajanja.

Radi se o tri velike ideje koje su dovele do ustavnih amandmana. Prva se tiče prava. 17 od 27 amandmana odnosi se na utvrđivanje prava pojedinaca ili grupa, kao što su - pravo glasa i sloboda govora i veroispovesti. Druga je u vezi s pravima vlade, to jest šta sme a šta ne da radi. A trećom se menja struktura vlade, tako da, recimo, predsednik može samo dva mandata da bude izabran na položaj, a izmenili smo i način na koji se biraju senatori.

Naravno, bilo je i mnogo neprihvatljivih ideja kao što je da se ukine položaj predsednika, ili da se zabrani pristup pticama – selicama, da se američki predsednik bira putem lutrije, ili da se na drugačiji način reguliše brak. Kristine Bekerbi kaže da od zbivanja u zemlji i svetu mnogo zavisi broj podnetih predloga.

Bilo je perioda kada se podnesu brojni predlozi većinom u vreme značajnih društvenih promena. Jedan od tih perioda je bio odmah posle usvajanja Ustava, kada su usvojeni amandmani o ljudskim pravima.

Na Kristinu Blekerbi najjači utisak je ostavila činjenica da je bilo više od 11 hiljada predloga od kojih je usvojeno i ratifikovano samo 27.

Za mene to ima dvostruko značenje: Da je veoma teško izmeniti Ustav i da se sa promenama mora da saglasi veliki broj ljudi.

XS
SM
MD
LG