Linkovi

Na Kosovu 15 zaraženih, niko u srpskim sredinama


Na Kosovu je registrovano ukupno 15 osoba zaraženih koronavirusom. Vlada Kosova proglasila je vanredno stanje u javnom zdravstvu. Tri opštine su u potpunoj izloaciji, a uvedene su i brojne druge mere u cilju sprečavanja širenja zaraze.

Prema podacima kosovskog Ministarstva zdravlja najviše zaraženih je iz opštine Vitina, zatim Mališeva, Kline i Podujeva. U opštinama Klina, Vitina i Mališevo zabranjen je ulazak i izlazak, dok se selo Stubla u opštini Vitina nalazi u potpunoj izolaciji.

U srpskim sredinama nije zabeležen nijedan slučaj zaraženih koronavirusom.

Na centralnom Kosovu u Gračanici gde se nalazi Kliničko bolnički centar Priština koji radi u sistemu Republike Srbije, ne postoji Infektivna klinika.

Ovaj centar obavestio je saopštenjem građane “koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenom koronavirusom, da se, ako imaju određene simptome respiratornih infekcija, jave telefonom KBC-u gde mogu dobiti sve potrebne informacije i preporuke o daljem postupanju od dežurnih lekara”.

Takođe na klinikama KBC-a u Gračanici istaknuta su i obaveštenja. Na Hiruškoj i Ginekološko – akušerskoj, čak i kombinovano, malo latinica – malo ćirilica.

Za razliku od Prištine gde se predstavnici Vlade Kosova i nadležnih zdravstvenih institucija nekoliko puta dnevno obraćaju javnosti u vezi koronavirusa i preventivnih mera, u Gračanici do sada nije održana nijedna konferencija za novinare, predstavnika zdravstvenih ustanova niti političara.

Na zahteve brojnih medija direktor KBC-a u Gračanici Bratislav Lazić ovih dana uglavnom odgovara da nema vremena. Pojedinim novinarima iz ovog centra sugerišu da se sve potrebne informacije mogu naci na veb stranici KBC-a, koja inače nije u funkciji. Glas Amerike u ponedeljak je pokušao da razgovara sa direktorom Lazićem, ali nam je rečeno da je na sastanku i da nema vremena.

Pred kameru neće ni zaposleni u četiri apoteke u Gračanici, gde nema zaštitnih maski niti antibakterijskih gelova. Pored apoteka, u Gračanici jedino još rade prodavnice prehrambene robe, čiji su vlasnici za razliku od lekara i apotekara raspoloženi za razgovor.

"Što se tiče zaliha, robe ima. Kupovina je malo možda povećana, ali mi zalihe imamo sigurno za neki naredni period. Što se tiče dobavljača, dobavljači nam dopremaju robu, za sada nikakvih problema nema, nikakvih nestašica. Ne trebamo da dižemo paniku, trebamo da razmišljamo zdravo i trezveno. Ovo je samo jedan virus koji će nadamo se da prođe i to je to, ništa strašno", rekao je za Glas Amerike vlasnik marketa “Premija” Miroslav Stolić.

Prema ranijim odlukama Vlade u cilju sprečavanja širenja zaraze, na Kosovu su zatvorene škole, kafići, restorani, teretane, noćni klubovi i tržni centri, a prekinute su i sve kulturne i sportske aktivnosti.

Saobraćajnih gužvi na kosovskim putevima gotovo da nema, međutim mnogi građani uglavnom ne poštuju preporuku nadležnih da ostanu u svojim kućama.

Nakon hladnog vikenda, danas je glavna ulica u Prištini bila prepuna građana, kako mlađih tako i starijih, kojima se posebno preporučuje da ne napuštaju svoje domove.

U Gračanici je po tom pitanju situacija nešto bolja, jer su ulice gotovo prazne.

Vlada Kosova donela je sinoć odluku o proglašenju vanrednog stanja u javnom zdravstvu. Ova mera, koja je usvojena na zahtev ministra zdravlja, podrazumeva između ostalog zabranu kretanja u zaraženim područjima.

Vlada je vanredno stanje u javnom zdravstvu proglasila na osnovu Zakona o sprečavanju širenja zaraznih bolesti, gde se i navodi da je u hitnim slučajevima državi dozvoljeno da koristi bilo koja raspoloživa sredstva za borbu protiv virusa prema odredbama tog zakona.

Na prelazima između Srbije i Kosova obavlja se lekarska kontrola putnika, a na Kosovo mogu da uđu samo građani koji poseduju važeća Kosovska dokumenta, uz naredbu da se samoizoluju na 14 dana.

XS
SM
MD
LG