Linkovi

Vučić: Mere za koronavirus ne mogu da se donose unapred, moguće pomeranje izbora


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Foto: REUTERS/Denis Balibouse
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Foto: REUTERS/Denis Balibouse

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija donositi mere u borbi protiv koronavirusa u skladu sa razvojem situacije i istakao da ne treba odluke donositi unapred, već da se mora reagovati u pravom trenutku pravom merom.

Upitan koje mere će Srbija preduzeti u slučaju proglašenja pandemije, Vučić je rekao da će u narednom periodu država imati sastanke sa stručnjacima iz zdravstva i da će reagovati u skladu sa situacijom.

"Važno je da ljudi znaju da ne mogu unapred da se donose mere i da se unapred ide u izolaciju. To je tek katastrofa za zemlju. Morate u pravom trenutku da reagujete pravom merom", rekao je Vučić.

Kako je naveo svi političari, koji su bili na sastanku sa predstavncima zdravstvenih službi koje su uključene u borbu protiv koronavirusa, su bili za to da se zatvore škole, ali da su lekari rekli da sada nije vreme za to.

Vučić je rekao i da će sigurno biti mrtvih od koronavirusa, ali i podsetio da je u vreme svinjskog gripa 2009. godine umrlo 137 osoba, a da su i ove godine umirali građani od sezonskog gripa.

Migranti i koronavirus

On je naveo i da se posebne mere po pitanju korona virusa donose za migrante i da svako od migranata ko uđe na teritoriju Srbije prvo ide u karantin.

"Danas imamo i migrantsku krizu i posebne mere donosimo za migrante. Svako ko uđe na teritoirju Srbije, ide u karantin u Preševo prvo, pa tek onda može dalje, dok ne donesemo odluku da zatvorimo granicu. I o tome smo brinuli i vodili računa itekakao", rekao je Vučić na pres konferenciji.

On je ukazao da danas svet potresaju i migrantska kriza, kriza oko nafte, koja će drastično da smanjuje bruto društvene proizvode zemlja, korona virus, koji "drma" svetom, dok mi imamo i regionalne probleme u odnosima sa Prištinom.

Istakao je da u ovom trenutku ne postoje razlozi za odlaganje izbora, a kad je reč o kampanji, ukazuje da nema zabrane za skupove na otvorenom, te najavljuje da će razgovarati sa predstavnicima stranaka koje učestvuju na izborima o organizovanju što više televizijskih debata na televizijama.

Potvrdio je takođe da SNS do 1. aprila neće održavati predizborne skupove, ni na otvorenom ni u zatvorenom prostoru.

Na pitanje da li će izbori biti odloženi zbog pojave korona virusa, Vučić je reklao da u ovom trenutku za to nema razloga, ali da, ukoliko situacija postane teža i moguće je da dođe do pomeranja izbora, eventualno za 2 do 3 nedelje.

Pomoć iz EU

On je takođe najavio da će razgovarati sa partnerima u Evropskoj uniji i zatražiti finansijsku pomoć zbog situacije sa korona virusom.

Objasnio je da mnoge evropske zemlje dobijaju pomoć u milijardama, dok Srbiji nema ko da "ubrizga milijarde" i da će zato razgovarati sa partnerima u EU kako bi se i našoj državi kao zemlji kandidatu omogućila finansijska pomoć.

O ovoj temi će, kako je rekao, razgovarati i narednih dana sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel.

XS
SM
MD
LG