Linkovi

Na izborima u Beogradu bilo nepravilnosti, ali to ne utiče na ishod


Glasačko mesto u Beogradu, 4. mart 2018. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Glasačko mesto u Beogradu, 4. mart 2018. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Upravo završeni izbori u Beogradu pamtiće se, između ostalog i po tome da Demokratska stranka nije prešla cenzus, kao ni pokret Ne davimo Beograd, koalicija Dosta je bilo i Dveri, DSS i SRS.

Nakon izbora u Beogradu, samo četiri liste su imale razlog za slavlje, a najveselije je svakako bilo kod naprednjaka, koji sa osvojenih 45 odsto glasova imaju 63 ili 64 odbornika, tj. dovoljno da sami formiraju vlast u Beogradu. Ipak, kako je rekao lider SNS-a Aleksandar Vučić, ime novog gradonačelnika znaće se tek za 50 dana.

Cenzus su prešli i socijalisti, koji će sa šest odsto glasova imati osam odbornika u gradskom parlamentu, a ako je suditi po izjavama predsednika obe stranke, saradnja koalicije oko SPS-a sa SNS-om biće nastavljena u Skupštini Beograda.

Još dve liste imaće odbornike u glavnom gradu - prema prvim računicama, lista "Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju" osvojila je oko 19 procenata glasova i imaće 26 mesta, dok će lista "Aleksandar Šapić – Gradonačelnik" sa 9 procenata glasova dobiti 13 odborničkih mandata.

Kako je, nakon završenog glasanja ocenio predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić, izbori su protekli u miru i nije bilo značajnijeg kršenja izborne procedure.

U posmatračkoj misiji Crta danas su izneli podatak da je pojedinačnih slučajeva ozbiljnih nepravilnosti bilo na osam odsto biračkih mesta, ali, kako još kažu u Crti, nepravilnosti koje su uočene na biračkim mestima tokom izbora ne mogu da utiču na konačne rezultate glasanja.

"Ni jedna partija koja je ostala ispod cenzusa ne bi mogla da pređe cenzus da ovih neravilnosti nije bilo. I obratno - one koje su prešle cenzus, ne bi pale ispod cenzusa da ovih nepravilnosti nije bilo. Ali ovo svakako ostavlja duboki pečat i trag na kvalitet izbornog dana", kaže Raša Nedeljkovi, programski direktor Crte.

Bilo je slučajeva paralelnih spiskova na biračkim mestima, glasanja bez lične karte, slučajeva da glasačima nije obeležen prst nevidljivim mastilom i glasanja umesto drugih, precizirao je Nedeljkov, dok je šef pravnog tima Crte Pavle Dimitrijević istakao da ima indikacija da su neki članovi biračkih odbora imali kopije biračkih spiskova.

"Mogu da kažem da smo vođenje ove paralelne evidencije o izlasku birača na biračkim mestima primetili na 16 biračkih mesta, dok su slučajevi glasanja bez provere utvrđivanja identiteta birača primećeni na teritoriji 10 beogradskih opština", ističe Dimitrijević.

Nedeljkov je rekao i da su posmatrači prvi put bili pod velikim pritiskom i da je bilo verbalnog i fizičkog nasilja protiv posmatrača CRTA, što do sada nije viđeno. Takođe, on je kao posebno zabrinjavajuće, naveo da je broj biračkih mesta na kojima su uočene nepravilnosti porastao u odnosu na prethodne parlamentarne i predsedničke izbore.

XS
SM
MD
LG