Linkovi

SNS 45 odsto glasova u Beogradu, još tri liste daju odbornike


Lider SNS-a i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, glasa na izborima za Skupštinu grada Beograda, 4. marta 2018. Lista SNS-a odnela je ubedljivu pobedu na ovim izborima.
Lider SNS-a i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, glasa na izborima za Skupštinu grada Beograda, 4. marta 2018. Lista SNS-a odnela je ubedljivu pobedu na ovim izborima.

Prema poslednjim obrađenim rezultaima Gradske izborne komisije najviše osvojenih glasova u Beogradu ima lista SNS Zato što volim Beograd okupljena oko predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a odbornike će u Skupštini imati još tri liste koje su prešle cenzus.

Na osnovu 99 odsto obrađenog uzorka, SNS je osvojila 45 odsto glasova, Đilas - 18,9 odsto, Šapić - 9,3 procenta, SPS - 6,2 odsto, DS - 2,1 odsto, SRS - 2,4 odsto , ÐB-Dveri - 3,9 odsto, Beli - 2,4 procenta, Ne davimo Beograd - 3,5 odsto, DSS - 1,1 a još 14 lista imalo je ispod 1 odsto glasova, javlja agencija Tanjug.

Predsednik Srbije i lider SNS je posle ubedljive pobede na izborima izjavio da će o eventualnoj koaliciji sa SPS u Beogradu odlučivati stranka, a da je njegov stav da uvek treba postoji što šira politička osnova.

"To znači i - ne pokazujte glad za plenom, već glad za idejama, planovima i programom, " rekao je Vučić gostujući na TV Pink.

Dodao je da lista oko SNS sama ima 8-10 odbornika više nego što je potrebno za većinu, ali je istakao da je dobro da uvek postoji šira politička osnova.

Vučić je takođe odbio da odgovori ko će biti imenovan za novog gradonačelnika prestonice, a rok za imenovanje novog čelnika Beograda je 55 dana.

Na izborima čak 20 od ukupno 24 liste nije prešlo cenzus, a svih tih 20 listi je, prema ne potpuno preciznim računicama, osvojilo ukupno oko 180.000 glasova.

Što praktično znači da su ti glasovi, prema Dontovom sistemu, "propali" izjavio je Srđan Bogosavljević iz "Ipsos Stratedžik marketinga".

Ova agencija je procenila da je preliminarno izlaznost bila oko 51,1 odsto, te da je glasalo oko 820.000 od ukupno oko 1.606.000 upisanih birača, prema GIK.

Ipsos je do sada radio na više do 28 izbora, a da ne pamti da se dogodilo da "propadne" blizu 180.000 glasova, koliko su osvojile stranke koje nisu prešle cenzus, kaže Bogosavljević u izjavi za Blic.

XS
SM
MD
LG