Linkovi

Asistent se seća "svoje nedelje sa Merlin"


Glumica Mišel Vilijams na premijeri filma "Moja nedelja sa Merlin" na filmskom festivalu u Njujorku.

Film Sajmona Kertisa “Moja nedelja sa Merlin” je priča o romansi Kolina Klarka, mladog filmskog asistenta i holivudske legende Merlin Monro, u vreme sedmonedeljnog snimanja filma “Princ i plesačica” u Londonu. “Moja nedelja sa Merlin” je ostvarenje zasnovano na autobiografskoj priči Kolina Klarka, i predstavlja studiju Merilinog karaktera, iz vizure zaljubljenog mladića.

U leto 1956. legendarna glumica pridružila se podjednako slavnom britanskom glumcu Lorensu Olivijeu snimajući komediju “Princ i plesačica” u Londonu.

"Moja nedelja sa Merlin” je zasnovana na priči Kolina Klarka o tom snimanju, i nedelji koju je proveo sa zvezdom. To je pogled na Merlin Monro iz ugla Klarka, sina engleskog aristokrate koji je tada prvi put radio na nekom snimanju.

Merlin Monro na snimanju svog poslednjeg filma "Nešto se mora i dati" u Los Andjelesu u aprilu 1962.
Merlin Monro na snimanju svog poslednjeg filma "Nešto se mora i dati" u Los Andjelesu u aprilu 1962.

Niko, pa čak ni Klark, nije mogao da očekuje da će se mladi asistent toliko zbližiti sa holivudskom zvezdom. Medjutim, za vreme snimanja Monro se sprijateljila sa Klarkom i počela da mu se poverava. Klarku je Monro bila - prva ljubav.

U filmu, Merlin je seks simbol, ali je takodje ranjiva i puna problema. Uprkos slavi i novom braku sa dramskim piscem Arturom Milerom, ona se i dalje oseća usamljeno I nesigurno.

Mišel Vilijams osećajno i snažno tumači promenljiva raspoloženja Merilin Monro. Odlična montaža takodje doprinosi njenom tumačenju zvezde.

Nadam se da će ovo doprineti potpunijem utisku ličnosti Merilin Monro, i da će joj se dozvoliti da, kroz moje tumačenje, ili sopstveno prisustvo, proširi tu percepciju – jer postoje neke stvari koje možda ne uvidjaju svi kada je reč o njoj – njenu inteligenciju, saosećanje sa drugima i duboku želju da bude ozbiljno shvaćena kao umetnica”, kaže Vilijams.

Prema Klarkovoj knjizi, superzvezda se nadala da će steći poštovanje glumeći uz Olivijea u “Princu i plesačici.” Medjutim, živahna Monro i intelektualni Olivije nisu bili dobar spoj. Za vreme snimanja, oni su se posvadjali, a film je doživeo neuspeh kod publike.

U “Mojoj nedelji sa Merlin”, Kenet Brana glumi Ser Lorensa kao staromodnog, nestrpljivog, i netolerantnog čoveka.

Kada je upoznao Merlin Monro već je bio slavan i cenjen kao Ser Lorens Olivije. I to je bio njegov problem. Želeo je da bude opet mlad, nekonvencionalan. Želeo je da Merlin podmladi njegov imidž, da bude povezan sa njenim mladalačkim, seksi, skoro revolucionarnim stilom, što je bio težak zadatak. A ono što je zamišljao i što se dešavalo bile su različite stvari.

Kako je njihov odnos nazadovao, Kolin Klark, koga glumi Edi Redmejn, pritekao je Merlin u pomoć. Njihova romansa postaje centralna tema priče, ali kroz nju, takodje vidimo propast glumičinog trećeg braka, njenu depresiju, zavisnost od sedativa i put ka samouništenju.

Film pokazuje da Merlin nije mogla da napusti Holivud. Slava je bila njena hrana, koja ju je na kraju progutala.

XS
SM
MD
LG