Linkovi

Saudijski princ zainteresovan da investira u Crnoj Gori


Crnogorski premijer Duško Marković i saudijski Princ bin Talal (Gov.me/S.Matic)
Crnogorski premijer Duško Marković i saudijski Princ bin Talal (Gov.me/S.Matic)

Saudijski milijarder, princ Al-Valid bin Talal bin Abdulaziz Al Saud, čija je kompanija Kingdom holding company procijenjena na 17 milijardi dolara, sastao se danas sa predsjednikom Vlade Crne Gore, Duškom Marković, i tom prilikom izrazio interesovanje da investira u Crnoj Gori, saopštila je Vlada.

Glavna tema sastanka premijera Markovića i princa Al-Valid Bin Talala, upriličenog na prinčevoj jahti Kingdom 5KR usidrenoj u Budvi, bila je mogućnost njegovog investiranja u Crnu Goru, saopštila je vlada u Podgorici, i dodala da je Marković upoznao saudijskoj princa sa ekonomskim i investicionim potencijalima Crne Gore.

„Vaš boravak u Crnoj Gori je prilika koju ne želimo da propustimo“, rekao je predsjednik Marković i naglasio da je Crna Gora država multietničkog sklada, što je čini još atraktivnijoj za investicije prinčeve kompanije, "imajući u vidu njegove svjetonazore», kao i da je ona «nepovratno na putu zapadnih integracija i evropskog i evroatlanstkog civilizacijskog sistema vrijednosti".

Marković je princa upoznao sa političkom, društvenom situacijom u Crnoj Gori, ističući dobre rezultate fiskalne konsolidacije i činjenicu da Crna Gora ima najveći privredni rast u regionu, i naglasio da je jedan od prioriteta njegove vlade jačanje institucija države, kako bi investicioni ambijent – premda najpovoljniji u regionu - učinili još atraktivnijim.

„To govori o našem strateškom opredjeljenju i o našoj viziji da se dalje razvijamo kao prestižna turistička destinacija“, rekao je Marković. "Princ bin Talal je pozdravio i ocijenio mudrim strateško opredjeljenje Crne Gore da razvija elitni turizam iznijevši konkretne primjere država koje su zahvaljujući sličnim odlukama doživjele turistički procvat, iskazujući interesovanje za saradnju u tom kontekstu".

Tokom sastanka koji je protekao u poslovnoj ali "izuzetno srdačnoj" atmosferi, saudijski princ se interesovao za određene konkretne lokacije i rekao da bi mu bilo zadovoljstvo da, kao investitor, doprinese razvoju Crne Gore, navodi se u saopštenju.

On je, na kraju sastanka, ocijenio da bi za konkretizaciju daljih aktivnosti bilo najefikasnije da sa predsjednikom Vlade Crne Gore bude u direktnom kontaktu, kako bi dvije strane "u što kraćem roku pokušale da dogovore saradnju na konkretnim projektima".

U vladi podsjećaju da je princa Alvalid bin Talala magazin Forbs dva puta proglasio jednim od najkreativnijih investitora u svijetu, dok njegova Kingdom Holding Company predstavlja jednu od najuspješnijih i najdiversifikovanijih međunarodnih kompanija.

Princ Al Valid bin Talal najveći je pojedinačni akcionar City Group, drugi po broju dionica akcionar 21st Century Foxa, a takođe je vlasnik pariskog hotela Four Seasons George V kao i suvlasnik u hotelskim lancima Four Seasons i Mövenpick, navodi Vlada.

Prema pisanju portala Vijesti, prinčeva 86 metara duga jahta prvobitno je pripadala saudijskom milijarderu i trgovcu oružjem, Adnanu Kašogiju, a zatim i aktuelnom američkom predsjedniku Donaldu Trampu, od koga ju je kupio princ Al-Valid Bin Talal.

Taj portal podsjeća da je saudijski milijarder postao poznat javnosti nakon oštre Tviter prepiske sa Trampom tokom njegove predizborne kampanje, kada je sadašnjeg američkog predsjednika nazvao «sramotom za Ameriku", a Tramp njega "glupim princom".

Princ Al-Valid bin Talal direktor je upravnog odbora investicione kompanije Kingdom holding company i unuk je kralja Abudlaziza al-Sauda, koji je osnovao Saudijsku Arabiju, a sinovac njenog aktuelnog kralja, piše taj portal.

XS
SM
MD
LG