Linkovi

Muzika marijačija prelazi etničke granice


Muzika marijačija popularna je ne samo u državama sa velikom populacijom američki Meksikanaca već i u svim delovima SAD.

Muzika marijačija više nije popularna samo u državama blizu granice sa Meksikom. Bendovi koji izvode marijači sada postoje u svim delovima SAD.

Medju Amerikancima meksičkog porekla u Sjedinjenim Državama, muzika marijačija je zadržala popularnost više od jednog veka, posebno u državama koje se graniče sa Meksikom, kao što je Teksas. Medjutim, grupe koje izvode marijači danas postoje u svim delovima SAD kao i nekim evropskim i azijskim zemljama. Kako iz San Antonija u Teksasu izveštava Greg Flejkus, ne morate da budete Meksikanac da biste bili – marijači.

Muzika marijačija decenijama uživa popularnost kod velike populacije Amerikanaca meksičkog porekla u San Antoniju.

Medjutim, medju mladima koji su nastupali na ovom koncertu, bila je i 12-godišnja Anani Rejms, Afroamerikanka koja se zaljubila u pesme koja je čula u meksičkim restoranima I na lokalnim radio stanicama.

"Volim pesmu o belim radama - 'Las Margaritas,' kao i “El Pastor” koja govori o jednom pastiru.”

Anani dobro razume teme iz seoskog života jer živi na ranču i ponekad peva svojim konjima.

"Možete da izgradite vezu sa njima, to se oseća. Kada čuju kako pevate načulje uši i izgledaju kao da misle – hm, baš zanimljivo.”

Njena majka, Čikvela Tipens-Rejms, kaže da su pesme njene ćerke prvobitno zbunile neke od njihovih prijatelja i rodjaka – crnaca.

“Njihova prva reakcija je da bi taj ogromni talenat koji ima trebalo da slavi našom sopstvenom muzikom i kulturom. Ja ih uveravam da ona to i radi, ali ovo je njena strast.”

Producent koncerta Sintia Munjoz kaže da primer Anani Rejms pokazuje kako muzika marijačija privlači različite ljude.

"Ona oseća veoma snažnu vezu sa tom muzikom, ljubav prema njoj, i to šalje moćnu poruku našoj celoj zajednici da je ova muzika zaista internacionalna.”

Još jedan primer raznovrsnosti marijačija je pevač Vilijam Karlton Vejn Galvez, koji za sebe kaže da je jednom trećinom Meksikanac, trećinom Angloamerikanac a trećinom američki crnac. On kaže da marijači odražava sve te elemente.

"To je kombinacija svega, verujem da je marijači svetski kotao pretapanja, u muzičkom smislu.”

Pevači su u centru pažnje na koncertima marijačija, gde se pričaju priče o ljubavi i avanturama na španskom jeziku, uz pratnju gitara, violina i truba koje obezbedjuju kompleksnu melodijsku strukturu.

Violinista Martin Kantu, koji pohadja muzičku akademiju, nastupa sa grupom “Marijači Azlan.”

"Studiram klasičnu muziku, onda sviram marijači, a sa strane sviram na koncertima pop muzike.”

Država Teksas pomaže mladim marijači muzičarima putem programa u državnim školama i na fakultetima, koji im pružaju obuku i priliku da nastupaju na koncertima.
XS
SM
MD
LG