Linkovi

Ramazan - iskušenje za fudbalere u Brazilu


Alžirski fudbalski tim na Mundijalu u Brazilu
Alžirski fudbalski tim na Mundijalu u Brazilu

Sveti muslimanski mesec Ramazan se ove godine poklopio sa održavanjem Mundijala, zbog čega će se fudbaleri muslimani suočiti sa izazovom pravilne ishrane potrebne da se izdrže naporne utakmice

Muslimani širom sveta počeli su da obeležavaju sveti mesec Ramazan, tokom kojeg se uzdržavaju od hrane i pića tokom dana.

Američki predsednik Barak Obama je tim povodom poželeo sve najbolje muslimanskoj zajednici u Sjedinjenim Državam i u inostranstvu. Takođe je dodao da se raduje što će imati priliku da u Beloj kući ugosti muslimane na iftaru – ramazanskoj večeri kojom se prekida post.

Ramazan se ove godine poklopio sa održavanjem Svetskog kupa u Brazilu, zbog čega će desetine fudbalera mulismana biti na iskušenu ukoliko se striktno budu pridržavali posta "od jutra do mraka" koji im nalaže vera.

Šef lekarske komisije FIFA rekao je početkom nedelje da ukoliko se igrači budu “na odgovarajući” način pridržavali Ramazana, njihova fizička forma ne bi trebalo da bude dovedena u pitanje.

Muslimani mogu da traže da budu izuzeti iz ramazanskog posta, što je bio slučaj sa pojedinim sportistima tokom Olimpijade u Londonu 2012.

XS
SM
MD
LG