Linkovi

Tramp obećao da neće napasti S. Koreju bez odobrenja Seula


Južnokorejski predsednik Mun Džae-In na pres konferenciji u Seulu.

Južnokorejski predsednik Mun Džae In izjavio je da je dobio uveravanja predsednika Trampa da će Sjedinjene Države tražiti odobrenje Seula pre nego što preduzmu bilo kakvu vojnu akciju protiv Severne Koreje zbog nuklearnog i raketnog programa Pjongjanga.

Predsednik Južne Koreje dao je tu izjavu u vreme ozbiljnog strahovanja da bi pojačano neprijateljstvo izmedju Sjedinjenih Država i Severne Koreje moglo da dovede do stvarnih sukoba.

“Samo Južna Koreja može da donese odluku o vojnim akcijama na Korejskom poluostrvu. Niko ne može da odluči da sprovede vojnu akciju bez pristanka Južne Koreje. Sjedinjene Države i američki predsednik Donald Tramp obećali su da će u potpunosti saradjivati i unapred tražiti našu saglasnost, pre nego što sprovedu bilo koju eventualnu opciju protiv Severa.”

Mun je takodje rekao da će razmotriti slanje izaslanika u Severnu Koreju, u komentarima koji su, kako izgleda, još jedan pokušaj da se pokrene diplomatsko rešenje krize.

Obe Koreje i Sjedinjene Države su tokom proteklih dana nagovestile spremnost da spreče dalje produbljivanje krize, i sugerisale put ka pregovorima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG