Linkovi

Mugurusa bolja od Serene u finalu RG


Španjolka Garbinje Mugurusa osvojila je prvu grand slem titulu u karijeri, pošto je u finalu Otvorenog prvenstva Francuske pobedila prvoplasiranu na svetskoj rang-listi Amerikanku Serenu Vilijams sa 2:0, po setovima 7:5 i 6:4, posle nešto manje od dva sata igre.

Dvadeset dvogodišnja devojka rođena u Venecueli, koja će posle ove pobede preuzeti drugo mesto na WTA listi, odmah iz Serene, uspela je da prevaziđe očiglednu nervozu, devet dvostrukih servis grešaka i snažnim udarcima sa osnovne linije poremeti Vilijams, i pobedi je u Parizu drugi put u poslednje tri godine.

U njihovom duelu u drugom kolu 2014. Mugurusa je Sereni nanela najteži poraz u grand slem karijeri - 6:2 i 6:2. Serena je uzvratila u finalu Vimbldona prošle godine, kada je osvojila svoju 21. grand slem titulu, ali od tada, na tri turnira velike četvorke, nije uspela da stigne do 22, kojom bi se izjednačila sa Nemicom Štefi Graf na vrhu večne liste.

Ujedno, bio je to prvi poraz Serene Vilijams u finalu u Parizu, na svim ostalim grand slemovima je već gubila u meču za trofej, a Mugurusa se sada priključila toj kratkoj listi teniserki koje su uspele da pobede Amerikanku u finalu jednog od četiri najveća turnira - Venus Vilijams, Mariji Šarapovoj, Samanti Stosur i Anđerlik Kerber.

Mugurusa je takođe prva Španjolka sa grand slem titulom još od 1998. godine, kada je Aranča Sančes Vikario osvojila poslednji od svoja tri trofeja u Parizu.

Muško finale igra se sutra, a sastaju se dvojica najboljih tenisera sveta - Novak Đoković i Endi Mari.

XS
SM
MD
LG