Linkovi

Mugabe vodi, opozicija osporava izbore


Žena sa detetom glasa na izborima u gradiću Dombošava, oko 45 km severno od Hararea
Žena sa detetom glasa na izborima u gradiću Dombošava, oko 45 km severno od Hararea

Izborna komisija Zimbabvea objavila je da je Mugabeova stranka ZANU-PF za sada osvojila skoro dvotrećinsku većinu u skupštini...

Prema izbornim rezultatima koji stižu iz Zimbabvea, stranka aktuelnog predsednika Roberta Mugabea na putu je da osvoji ogromnu većinu u parlamentu, dok opozicija nastavlja da odbacuje ishod glasanja.

Izborna komisija Zimbabvea objavila je da je Mugabeova stranka ZANU-PF za sada osvojila 137 poslaničkih mandata, a partija aktuelnog premijera Morgana Cvangiraija MDC svega 48.

Jedan mandat pripao je nazavisnom kandidatu.

Mugabeovoj stranci nedostaje samo nekoliko poslanika da ima dvotrećinsku većinu u parlamentu, u kome ima ukupno 210 mesta.

Izborna komisija još nije objavila rezultate predsedničkih izbora, ali je već saopštila da je glasanje u sredu bilo "slobodno i fer". Međutim, Mugabeovi protivnici navode da je bilo zastrašivanja glasača i da je vlada manipulisala biračkim spiskovima.

Portparol Cvangirajeve stranke Daglas Mvonzora izjavio je da je MDC odlučila da odbaci rezultate izbora i da će tražiti njihovu reviziju. Sam premijer Cvangirao juče je izbore proglasio "nevažećim".
XS
SM
MD
LG