Linkovi

Tragedija u Brazilu - devetoro stradalih, 300 nestalih posle pucanja brane


Spasioci rade kod brane u vlasništvu kompanije Vale SA u Brumadinju u Brazilu, 25. januara 2019.
Spasioci rade kod brane u vlasništvu kompanije Vale SA u Brumadinju u Brazilu, 25. januara 2019.

Brana jednog rudnika pukla je u Brazilu, posle čega se blatnjava bujica izlila na obližnji grad. Poginulo je najmanje devet osoba a procenjuje se da je 300 nestalo.

Desetine ljudi su, kako navode vlasti, zarobljene u delovima koje je poplavila reka mulja koja je probila branu blizu grada Brumadinjo na jugoistoku zemlje. Međutim, guverner države Minas Žerias u subotu ujutru je izjavio da su male šanse da će spasioci pronaći preživele. "Šanse su minimalne i najverovatnije ćemo naći samo tela", rekao je.

Zvaničnici su dodali da je među nestalima 200 radnika koji su ručali u administrativnom delu rudnika kada se brana srušila. Branom upravlja brazilski rudarski gigant Vale, koji je potvrdio nesreću u petak navodeći da je "zaštita života rudara i građana prioritet." Na televizijskim snimcima vide se spasioci kako iz helikoptera pokušavaju da pomognu ljudima zarobljenim u mulju. Takođe se vidi šteta naneta lokalnim kućama, vozilima i farmama. Vlasti su naredile da se evakuišu porodice iz kuća u nižim predelima.

Slična tragedija dogodila se 2015, kada je još jedna brana rudnika pukla u istoj državi Minas Žerais, pri čemu je poginulo 19 ljudi. Tom branom je takođe upravljala kompanija Vale, zajedno sa australijskom rudarskom kompanijom BHP Biliton. Zbog nesreće iz 2015, otpušteni su milioni tona toksičnog otpada gvoždja, što se smatra najvećom ekološkom katastrofom u istoriji Brazila.

XS
SM
MD
LG