Linkovi

Mozak ometa brži oporavak od povreda?


Oporavak od fizičkih povreda može da bude dogotrajan proces ali potpuni oporavak mogao bi da uključi i mozak. Naučnici na Univerzitetu države Ohajo kažu da ponekad, trik može da bude i vizuelno ometanje.

U jednom trenutku svoje rehabilitacije od ozbiljne povrede kolena, koja je zahtevala hiruršku operaciju, Skot Monfort shvatio je da se ne kreće toliko sigurno kao ranije.

Primetio sam da sam bio mnogo svesniji o tome koliko sam osećao svoje koleno i da li ću morati stalno da nosim protezu. Jednostavno nisam znao da li to zaista pomaže ili je u pitanju više bila udobnost.”

Bol je prošla ali ga je njegov mozak stalno podsećao na nezgodu, tako da nije hodao prirodno već se oslanjao na ono što je video dok se kretao. Lekari kažu da često razmatraju taj fenomen kod sportista koji se oporavljaju od povreda.

“Ono što rade jeste da koriste svoj pogled da se kreću po jednostavnom obrascu kada im je zaista potrebno”, kaže Džimi Onejt iz medicinskog centra Veksner.

Mozak je promenio način na koji procesuira informacije sa mesta povrede, kao što je pokazao snimak magnetnom rezonancom. Tokom čak i najjednostavnijih pokreta, Monfortov mozak pokazao je aktivnost različitu od one povezane sa zdravim kolenom. Zato su istraživači eksperimentisali sa aparatom za ometanje pogleda.

Ako možemo da isključimo vizuelno procesuiranje, mislimo da možemo da prisilimo mozak da koristi sistem senzora koji je trebalo da koristi i da zatim, možda umanji rizik od povrede kada se vrate na teren i poboljša njihovu rehabilitaciju”, ističe Dastin Grums sa Univerziteta Ohaja.

Oni su Monfortu stavili specijalne naočare tokom vežbanja kako bi pružili vizuelno ometanje i primorali njegov mozak da drugačije poveže motornu povezanost. Istraživači kažu da bi lekari, fizioterapeuti, sportski treneri, zajedno sa sportistima, trebalo da budu svesni činjenice da su ljudski mozak i telo povezani sistem i da prilagode tok oporavka na odgovarajući način.

XS
SM
MD
LG