Linkovi

"Igre gladi" - svetski blokbaster


Dženifer Lorens u sceni iz filma "Igre gladi."

Iz godine u godinu, u ruševinama nekadašnje Severne Amerike, glavni grad zemlje Panem primorava svaki od dvanaest okruga da pošalje jednog dečaka i jednu devojčicu, uzrasta od 12 do 18 godina, da se takmiče u „igrama gladi“. U surovom takmičenju koje uživo prenosi nacionalna televizija, mladi takmičari – takozvani „tributi“ - bore se na život i smrt, a samo jedan može da izadje iz arene živ. Priča o futurističkim igrama gladi, zasnovana na bestseler romanu Suzen Kolins, sada je stigla na veliko platno.

Ljudi se retko žrtvuju za druge. Međutim, Ketnis Everdin obožava svoju mladju sestru, o kojoj se starala od kada im je otac poginuo u nesreći u rudniku. Njene šanse da preživi su male, ali Ketnis je borac, i provela je veliki deo života u lovu, da bi nahranila svoju porodicu.

Posle “žetve”, sumorne ceremonije na kojoj se biraju Tributi, Ketnis i Pita, mladić izabran iz njenog okruga, odlaze u Kapitol da se pripreme za krvavi sport.

"Igre gladi" - svetski blokbaster
"Igre gladi" - svetski blokbaster

Dženifer Lorens tumači Ketnis, a prema njenim rečima film, kao i romani Suzen Kolins koji su ga inspirisali, razmatra ideju političke kontrole putem medija.

“Ne znamo šta će se dogoditi u budućnosti, ali kad pogledate šta se dešava u domenu “reality” televizije, i imajući na umu da se istorija ponavlja, ta ideja je izuzetno relevantna”.

Bilo da je u pitanju politička poruka, napete scene ili romansa, karte za film su prvog dana prikazivanja bile rasprodate u 2.000 bioskopa širom zemlje, a mnogi koji su imali sreću da se domognu karata prevalili su dug put da bi stigli na premijeru. Jedna od njih je Kristin Edler. Njena majka opisuje koliko je truda uložila da dođe do karata.

“Krenula sam iz Čestera u Virždiniji oko jedan ujutru i stigla do knjižare Barns & Nobl, malo posle tri, tamo sam čekala dok nisu otvorili u devet, i bila sam prva u redu, tako da sam dobila za decu njihove promotivne karte, i one su i sad oduševljene”, kaže Peg Edler, majka mlade obožavateljke romana "Igre gladi."

Devojčice se oblače kao omiljene junakinje iz filma. Ova devojčica u živopisnom kostimu ima samo 11 godina. Njen mlađi brat je obučen kao Pita. Njihova mama kaže da su vozili 150 kilometara da bi došli do Vašingtona i pogledali film. No, da li mala deca treba da gledaju tako nasilan film?

"Igre gladi" - svetski blokbaster
"Igre gladi" - svetski blokbaster

Ja gledam sve filmove”, kaže jedna devojčica, dok njena majka dodaje: "Odrasla sam uz horor filmove, kao i moja deca, mi volimo krvave scene”.

Filmska asocijacija je branila svoju odluku da odobri “Igre gladi” za publiku mlađu od 13 godina, uz pratnju roditelja, navodeći da se film ne zadržava na scenama nasilja. Međutim, ona upozorava da možda nije prikladan za manju decu. Ipak, većina dece u publici je starijeg uzrasta, i smatra da bi “Igre gladi” mogle da postanu novi Hari Poter.

Mislim da će zameniti Harija Potera, jer sada kad je taj serijal završen, treba nam nova tinejdžerska knjiga na tom mestu”, primećuje jedna tinejdžerka iz publike.

Mislim da će biti bolja od Harija Potera”, dodaje njena drugarica.

Dženifer Lorens, sa svojim iznijansiranim tumačenjem Ketnis, dokazala je da može da čvrsto drži pažnju gledalaca dva i po sata, koliko traje film.

Reditelj Geri Ros nudi nam uzbudljiv, dinamičan film, a da pri tome ne žrtvuje dublje aspekte priče. Film je sjajna zabava za vikend, i zato – srećne igre gladi, i neka šanse da nađete karte uvek budu na vašoj strani!

XS
SM
MD
LG