Linkovi

Podmlađeni "Spajdermen" u bioskopima


Endrju Garfild je preuzeo ulogu "čoveka-pauka" u novoj verziji Spajdermena.
Endrju Garfild je preuzeo ulogu "čoveka-pauka" u novoj verziji Spajdermena.

Mnogi se pitaju da li nova, visokobudžetna 3D verzija avantura superheroja nudi publici nešto sveže?

Pet godina pošto je trilogija “Spajdermen” u režiji Sema Rejmija privedena kraju, u bioskope u SAD i širom sveta stigao je “Čudesni Spajdermen” Marka Veba - visokobudžetna nova verzija avantura njujorškog superheroja. Produkcija filma, rađenog u 3D tehnici, koštala je 230 miliona dolara, a mnogi se pitaju da li film nudi nešto više od ranijih verzija.

Piter Parker, sin genetičara, je brilijantan ali nespretan srednjoškolac. Kao dete je ostao bez roditelja, i odgajaju ga tetka i teča. Dok pokušava da sazna nešto više o svojoj prošlosti, Pitera ujeda genetski modifikovani pauk, i tako on postaje Spajdermen, borac protiv zločina koji se oslanja na razvijene paukove sposobnosti.

Endrju Garfild je sjajan u tumačenju superheroja osvetnika kao normalnog tinejdžera punog nespokoja, nesigurnosti i ljubavi.

Izmedju Pitera i Gven oseća se hemija. Ema Stoun glumi Gven Stejsi i baš kao Endrju Garfild – lik koji stvara je veoma ubedljiv i realan.

“Ona je veoma svestrana devojka superheroja. Ne spada u samo jednu kategoriju, da je samo pravična, samo pametna. Ona ima druge elemente, nekad je u problemima, nekad uplašena I ranjiva. Ima razne strane svoje ličnosti – ona je ljudsko biće.”

Iako je film pun akcije, kritike koje su ga dočekale su mešovite. Kritičari kažu da uprkos 3D efektima, novi Spajdermen ne nudi ništa novo, a neki gledaoci se slažu sa tim:

“Iskombinovali su ultimativnog Spajdermena iz stripova sa pričom o Spajdermenu kao običnom čoveku, baš kao u prva tri filma. Nisu se držali istorije.”

“Skoro svaka adaptacija stripa je danas očajna, ali i dalje se nadam.”

Drugi su došli na premijeru u Vašingtonu zato što mogu da se poistovete sa glavnim junakom.

“Piter Parker nije baš neki zavodnik. Sličniji je nekom autsajderu, nema mnogo para…”

“On je superheroj ali ima i obične, svakodnevne probleme kao što je plaćanje računa, problemi sa šefom, a pri tome mora da se bori protiv kriminala. Bez obzira koliko mu je život težak, on uvek pokušava da uradi pravu stvar.”

“Spajdermenov kostim je ono što ljudi vole, a ko je u tom kostimu – nije toliko bitno. To je ono što je meni tako sjajno kod njegove ličnosti – on nekako pripada svima. On jeste junak za sve”, smatra Endrju Garfild.

Prvog dana prikazivanja, Spajdermen je zaradio 35 miliona dolara uz očekivanja da će u narednih nekoliko dana nadmašiti 100 miliona.
XS
SM
MD
LG