Linkovi

"Prometej" - povratak Ridlija Skota "osmom putniku"


Na vanzemaljskom brodu, Dejvid (Majkl Fasbender) dolazi do otkrića koje može da promeni svet.
Na vanzemaljskom brodu, Dejvid (Majkl Fasbender) dolazi do otkrića koje može da promeni svet.

Reditelj Ridli Skot vraća se žanru naučno-fanastičnog horora filmom "Prometej".

Pre 33 godine, film “Osmi putnik” definisao je žanr naučno-fantastičnog horor filma.Bio je to prvi put da su gledaoci posmatrali kako se čudovišta izležu iz ljudskih tela.

Tokom godina, osmi putnik, odnosno “ksenomorf”, pojavljivao se iznova u filmovima iz serijala “Osmi putnik”, televizijskim serijama, pa čak i komedijama. Sada se reditelj Ridli Skot vraća tom žanru filmom “Prometej”, čija radnja vremenski prethodi “Osmom putniku”. Uprkos sličnostima između tog serijala i “Prometeja”, Skot je ovog puta odstupio od originalnog ostvarenja.

Krajem 1970-ih, Ridli Skot je stvorio dva kultna lika – “osmog putnika” i Elen Ripli, koju je glumila Sigurni Viver. Ripli je bila prva junakinja koja se direktno suočila sa čudovištem na filmskom platnu. Ta uloga je nastavljena 80-ih i 90-ih.

U drugom delu “Osmog putnika”, koji je režirao Džejms Kameron, ona spasava devojčicu Njut iz monstrumovih čeljusti. Majčinski instinkt Ripli zapravo odgovara instinktu kraljice vanzemaljaca, koja štiti svoja jaja. Sledi borba na život i smrt.

U trećem delu serijala, Ripli umire u trenutku dok joj grudi probija beba vanzemaljca čije je jaje bilo položeno u nju. Ona se ubija, povukavši u smrt i svoje monstruozno potomstvo.

Trilogija je bila revolucionarna. Od tada žene na filmu više nisu drhtale pred fizički nadmoćnim protivnicima. No, iako hrabra heroina Ridlija Skota više nije novost, ona i dalje opčinjava publiku, kaže Numi Rapas, koja glumi Elizabet Šo, glavnu junakinju “Prometeja”.

“...Ona postaje neko ko se hrabro bori za opstanak, i transformiše se u borca, u ratnicu, u tipičnu Ridlijevu heroinu”.

U filmu “Prometej”, Elizabet Šo je arheolog. Tokom iskopavanja ona pronalazi dokaze da su ljudi nastali genetskim inženjeringom koji su vršili vanzemaljci.

Zbog njenih otkrića, grupa naučnika kreće u misiju potrage za tvorcima čovečanstva. Oni sleću na planetu, gde se odigravala radnja prvog dela “Osmog putnika.”

Međutim, u “Prometeju”, Ridli Skot ne sledi istu strukturu kao u prethodnim filmovima o Osmom putniku. Ovaj film je više intelektualne prirode i dovodi u pitanje teoriju evolucije.

Ridli Skot kaže da “Prometej” može da stoji kao samostalno delo, nezavisno od "Osmog putnika".

“Mislim da smo ovde načeli mnogo novih tema, što je otvorilo vrata drugačijoj formi razmišljanja. Ideja je bila da budemo još smeliji, da se usudimo da govorimo o tome ko nas je stvorio, i ko je stvorio njih”.

Međutim, film ne ponavlja uspeh svojih prethodnika. Iako su njegovi specijalni efekti savršeniji i rađen je u 3D tehnici, spiritualna potraga Ridlija Skota skreće s kursa, a radnja filma počinje da vijuga.

I pre nego što su pogledali film, neki mlađi gledaoci izrazili su sumnjičavost u pogledu iskustva koje će uslediti:

“Ako neko očekuje novog “Osmog putnika”, mislim da će biti razočaran”.

Očekujem da me obori s nogu, a ako se to ne desi, tražiću da mi vrate pare”.

“Ulazim u salu bez ikakvih očekivanja. Trudim se da tako bude sa svakim filmom koji gledam”.

Film nije naišao na tako entuzijastičan prijem kao što se očekivalo. Ridlija Skota je, možda, u novom poduhvatu podrila sopstvena genijalnost.
XS
SM
MD
LG