Linkovi

Istvudovo vidjenje Džeja Edgara Huvera


Glumci Leonardo Dikaprio i Armi Hamer sa rediteljem Klintom Istvudom na premijeri filma "Džej Edgar".
Glumci Leonardo Dikaprio i Armi Hamer sa rediteljem Klintom Istvudom na premijeri filma "Džej Edgar".

Najnoviji holivudski hit o Džej Edgaru Huveru, odnosno filmska biografija čuvenog šefa Federalnog istražnog biroa – FBI – plod je zajedničkog rada oskarovca Klinta Istvuda i glumca Leonarda Dikaprija. Film obrađuje Huverovu kontroverznu ličnost, koji je od FBI, napravio jednu od najuticajnijih vladinih agencija i putem nje postao jedna od najmoćnih političkih figura tadašnje Amerike.

Priča, koja nije potpuno autentična, koncentrisana je na antikomunističku ideologiju Džej Edgara Huvera koju je prihvatio još 1919, kao i njegov nemilosrdni pohod da iskoreni komunizam u Americi po svaku cenu. Radnja filma obuhvata više od 50 godina, uključujući osam predsedničkih mandata i tri rata, a Huver je prikazan kao makijavelista, koji smatra da cilj opravdava svako sredstvo.

On sistematski skuplja informacije o američkim političarima i običnim građanima. Njemu je svako sumnjiv.

U razgovoru za Glas Amerike, filmski stvaralac Klint Istvud kaže da su neki delovi filma plod mašte. Ali, on dodaje da su istrage FBI pod Huverom, kao i vlast koju je on lično uživao, potkrepljene činjenicama.

„On je bio veoma važna ličnost, glavni federalni policajac, i verovatno najmoćnija osoba u zemlji“, kaže Istvud.

U filmu se navodi da je Huver uhođenjem i prisluškivanjem telefona prikupljao informacije o visokim ličnostima, kao što je bio predsednik Džon F. Kenedi. Takođe je prikazano kako Huver ucenjuje političare tajnim dosijeima. Šef FBI u jednom trenutku traži od tadašnjeg sekretara za pravosuđe, Roberta Kenedija da pojača političko uhođenje američkih državljana.

Pored takvih pritisaka, film prikazuje Huvera kako je bio veoma vešt u samopromociji. Družeći se sa holivudskim zvezdama uspešno je preuveličavao svoja dostignuća. Istvud prikazuje i njegove uspešne metode u hvatanju gangstera, kalibra Džona Dilindžera.

Film se dotiče i glasina da je Huver bio homoseksualac.

Leonardo Dikaprio, koji maestralno glumi Huvera, kaže:

Scenarista Dastin Lens Blek je morao da obavi temeljno istraživanje kako bih moga da budem ubedljiv u ulozi tako istorijske ličnosti. Mislim da je Lensu bila potrebna moja interpretacija da bi to mogao da postavi na filmsko platno“.

Leonardo voli da igra uloge kontroverznih ličnosti, a mogao da bi mogao da osvoji neku od ovogodišnjih oskara.

„Verovatno bi mogao. Veoma je dobar u filmu. Odličan je glumac. Dopalo mi se da radim sa njim“, kaže Istvud.

Ostale uloge tumače takođe glumački asovi. Džudi Denč igra Huverovu nesnonu majku. Naomi Vots igra Huverovu sekretaricu Helen Gendi, dok Armi Hamer glumi Klajda Tolsona, koji pokušava da dostojanstveno izdrži frustraciju neuzvraćene ljubavi.

Istvud prikazuje Huvera kao beskrupuloznu, ali patriotsku ličnost. A Huverov lični život ostaje nedokučiv, slično informacijama koje je opsesivno skupljao.





XS
SM
MD
LG