Linkovi

"Početak" Kristofera Nolana - inteligentan blokbaster


Glavni junaci filma "Početak" imaju sposobnost da prodiru u tudje snove.
Glavni junaci filma "Početak" imaju sposobnost da prodiru u tudje snove.

U filmu „Inception“ – odnosno „Početak“ – reditelj Kristofer Nolan ispreo je vizuelno spektakularnu priču o snovima. Dugo očekivani naučno-fantastični film zaradio je 60 miliona dolara prvog vikenda prikazivanja, i stekao status letnjeg blokbastera.

Dom Kob nije običan haker… On može da prodre u nečiju podsvest i ukrade najdublje sakrivene tajne, tako što ulazi u tudje snove. Ali Kob je umoran od korporacijske špijunaže, i žudi za običnim životom, a da bi to ostvario mora da obavi još jedan, poslednji posao za Saitoa, tajkuna koji može da mu obezbedi povratak u SAD.

Medjutim, umesto kradje informacija, Saito želi da ubaci ideju u um vlasnika suparničke korporacije – ideju koja će je, kada se ukoreni, oslabiti tu kompaniju. U pitanju je tehnika „začetka ideje“.

Srž našeg filma je zamisao da je ideja otporan parazit. Ona je kao virus, i može da se prenese na druge ljude“, objašnjava svoj koncept reditelj Kristofer Nolan.

"Početak" Kristofera Nolana - inteligentan blokbaster
"Početak" Kristofera Nolana - inteligentan blokbaster

Da bi svet snova u filmu dobio konkretan izgled, Nolan je koristio velike scenografije u šest zemalja. One su dale različitu teksturu svakom snu, i omogućile slojeviti svet snova. Reditelj svoje likove i publiku vodi sve dublje u podsvest, kombinujući komplikovanu pljačku sa naučnom fantastikom i psihološkom dramom.

Glumačka postava doprinosi kompleksnosti priče. Leonardo Dikaprio tumači vrhunskog lopova Doma Koba, koji se, iako deluje da može da održi kontrolu u sred haotične situacije, zapravo lomi pod teretom sopstvenih emocija i griže savesti.

Francuska glumica Marion Kotiljar glumi Mol (Mal), što na francuskom znači „zlo“. Ona je lik nezadovoljnika, projekcija Kobove mrtve žene koja se pojavljuje u snovima.

"Početak" Kristofera Nolana - inteligentan blokbaster
"Početak" Kristofera Nolana - inteligentan blokbaster

Elen Pejdž tumači Arijadni. U grčkoj mitologiji, Arijadna je princeza koja pomaže Tezeju da izadje iz smrtonosnog Minotaurusovog lavirinta. U ovom filmu, ona je Kobov arhitekta za snove. Arijadni je takodje njegov emotivni i duhovni vodič, koja ga drži vezanog za realnost.

U srži filma je zapravo potresna ljubavna priča i egzistencijalna dilema. Snimanje filma bilo je zahtevan zadatak za glumce, koji su bez dublera snimali akcione scene.

„Kroz ceo film postoje situacije kada smo uvezani kablovima i lebdimo u otvoru za lift, ili smo potopljeni u ogromni rezervoar sa vodom koji puca oko nas", priča Leonardo Dikaprio.

Kombinacijom ekstravagantne scenografije i zapleta koji nas navodi na razmišljanje, Nolan stvara inteligentan, izuzetno zabavan i dramatičan film, a gledaocima je možda potrebno da ga pogledaju više puta kako bi prodrli kroz različite slojeve ljudske svesti.

Nažalost, preveliki broj akcionih scena ponekad nadjačava samu priču i njene egzistencijalne teme. Ali kao i san koji iznova sanjamo, to je film koji je teško zaboraviti.

XS
SM
MD
LG