Linkovi

Naučno-fantastična drama "Druga Zemlja"


Ричард Никсон се збогува со своите соработници по дадената оставката претседател на САД, Вашингтон 9- ти август 1974. (AP Photo)
Ричард Никсон се збогува со своите соработници по дадената оставката претседател на САД, Вашингтон 9- ти август 1974. (AP Photo)

Šta bi bilo kada bi postojala tačna kopija nas samih, koja živi alternativni život na alternativnoj planeti Zemlji? Nova naučno-fantastična drama Majka Kejhila istražuje tu mogućnost.

Film „Druga Zemlja“ (Another Earth) je priča o Rodi Vilijams, perspektivnoj mladoj astrofizičarki čiji je život razoren kada, u saobraćajnoj nesreći, ubije dvoje ljudi. Roda živi bez ikakve motivacije sve dok se, jednog dana, na horizontu ne pojavi druga Zemlja.

Kao i njeni stanovnici, Zemlja 2 je duplikat našeg sveta. Mnoge ta ideja onespokojava, ali za Rodu, ona označava nadu. Pošto je odslužila zatvorsku kaznu za teški sudar koji je izazvala, ona živi u kući svojih roditelja, izolovana od sveta, i nesposobna da oprosti sebi. Na Zemlji 2, njen život se možda razvija drugačijim tokom. Možda je skrenula sa puta, umesto da udari automobil sa majkom i sinom. Na Zemlji 2, možda vodi život kakav je i trebalo da vodi.

Vilijam Mapoder
Vilijam Mapoder

Roda ne može da plati putovanje na drugu Zemlju, pa se prijavljuje na konkurs za najbolji esej, koji joj pruža šansu da ostvari svoj san, jer je nagrada - putovanje na Zemlju 2. Njen esej pobedjuje.

Za to vreme, ponovo dolazi do obrta u njenom životu. U pokušaju da se iskupi za ono što je učinila, odlazi da se izvini čoveku koji je izgubio ženu i dete u saobraćajnoj nesreći. No, hrabrost je izdaje i ona se pretvara da traži posao kao kućna pomoćnica. Pošto je bila maloletna u vreme sudara, njen identitet nije bio saopšten i Džon je zapošljava, nesvestan uloge koju je imala u njegovom životu. Oprezno, oni postaju prijatelji a zatim stupaju i u vezu. Kada mu Roda kaže da je osvojila put do Zemlje 2, on se pretvara da ga to nije pogodilo, iako oseća da ponovo gubi nekog bliskog...

Vilijam Mepoder je izuzetno upečatljiv u ulozi napaćenog Džona Borouza. On kaže da priča, iako naučno-fantastična, daje mogućnost za dramsko izražavanje.

Ovaj film polazi od sasvim neverovatnog koncepta druge Zemlje i zatim ga prizemljuje, spušta ga u realnost i nešto sasvim izuzetno utemeljuje u običnom životu. Zato smo mi kao glumci, umesto da glumimo nešto visokoumno i fantastično, zapravo tumačili nešto veoma realno.“

Brit Marling
Brit Marling

Glumica Brit Marling, kojoj je to prva uloga na filmu, suptilno tumači složeni lik Rode Vilijams. Ona je takodje koscenarista i producent ovog filma. Marling objašnjava da je zaplet filma pošao od koncepta susreta sa alternativnom verzijom samog sebe.

„I to se pretvorilo u priču o oproštaju. To je ideja da je osoba koja ima najviše problema da sagleda samu sebe, i krene dalje – ona koja ne može da oprosti sebi zbog nečega što je uradila.“

Snimajući film u dokumentarnom stilu, kamerom iz ruke, reditelj Majk Kejhil je fantastičnoj priči dao realističan ton, što je imalo odjeka kod publike.

Mislim da svi mi imamo tu primalnu potrebu da se povežemo sa drugima. Ideja postojanja dvojnika, ili osobe koja deli vaša iskustva tako intimno da ste kao isto biće – to je na neki način ostvarenje fantazije koju mi, kao ljudska bića, imamo.“

„Druga Zemlja“ je originalna, nežna drama koja postavlja filozofska pitanja i nudi provokativni završetak. Film je koštao manje od 100,000 dolara a već je osvojio dve važne nagrade na festivalu Sandens. Sa entuzijazmom su ga dočekali i kritičari i gledaoci, koji nastavljaju da razmišljaju o temama koje film otvara i dugo nakon što izadju iz bioskopske sale.

XS
SM
MD
LG