Linkovi

Sprava za suzbijanje bolesti kretanja


Jedna nova sprava mogla bi da pomogne onima koji pate od bolesti kretanja tako što će potisnuti određene signale u mozgu.

Osećaj je grozan – vrtoglavica, mučnina, povraćanje. To su simptomi tzv. bolesti kretanja. Ljudi su pokušavali svašta kako bi sebi olakšali putovanja – od narukvica do lekova protiv mučnine, ali ništa nije bilo efikasno.

Dobrovoljac treba da sedi u motorizovanoj stolici koja se pomera oko 10 minuta, kako bi osetio one pokrete od kojih je ljudima loše. Naučnici na koledžu Imperial u Londonu rade na spravi koja će da neutralizuje bolest kretanja – kada je pokret koji osećate u unutrašnjem uhu drugačiji od onoga koji vidite.

“Zamislite da ste na biciklu ili motoru, počnete da skrećete iza ćoška, nagnete se ka ćošku, što u fizici znači da ste ostali u savršeno uspravnom položaju, To ne radite u kolima. To ne radite na brodu. U suštini, mučite se da pronađete šta je uspravno i koji je najbolji način da se sa tim izborite”, kaže stručnjak za bolest kretanja Majkl Gresti.

Struja malog intenziteta se kroz elektrode šalje u mozak volontera i potiskuje signale koji utiču na unutrašnje uho.

Saznali smo da je osobi bilo potrebno duže vremena da dobije bolest kretanja i da su se brže oporavili”, navodi istraživač Kadir Aršad.

Idući korak je testiranje ove naprave izvan laboratorije.

“To je veoma mala količina elektriciteta koja dolazi do mozga. Nismo zabeležili nikakve nuspojave”, kaže Majkl Gresti.

Istraživači se nadaju da će ova naprava, koja će moći da se uključi u mobilni telefon i stavi na glavu biti dostupna u narednih 10 godina i da će najzad staviti tačku na neprijatne simptome bolesti kretanja.

XS
SM
MD
LG